КАКО ИНТЕРНЕТ ТРОЛОВИ са Косова, Албаније, Македоније распирују мржњу на Западу

0

Међу бројним налозима, групама и страницама које је Фејсбук недавно уклонио са своје платформе пошто је откривена мрежа тролова који са ових територија манипулишу становницима енглеског говорног подручја као што су Велика Британија и САД, налази се велики број оних који потичу са Косова и из Северне Македоније, с тим да су тролови са Косова били најактивнији у Аустралији.

Мрежа популарних Фејсбук страница, која је окупила велику публику додворавајући се Аустралијанцима који имају десничарске ставове и на које највише утичу питања у вези са исламом, избеглицама и политичком коректношћу, под контролом је тролова и превараната са Балкана који профитирају од немира које изазивају, показала је истрага аустралијског јавног сервиса АБЦ.

Free images Pixabay

Аустралијски сајт је идентификовао најмање четири популарне странице којима управљају администратори са седиштем на Косову и у суседним земљама Албанији и Северној Македонији, преноси „Блиц“.

Информације о локацији тек су недавно постале видљиве када је Фејсбук у Аустралији почео са применом мера о транспарентности оглашавања које се примењују у САД од средине 2018. године.

На ове четири странице налази се мешавина патриотских и агитацијских „мимова“ уз новинске извештаја који потичу са једног јединог вебсајта који је специјализован за препакивање садржаја украдених из мејнстрим медија и независних новинских организација, укључујући и неколико из Аустралије.

Њихов садржај је у највећој мери ксенофобичан и фокусира се на теме као што су избеглице, имиграција, муслимани, ислам и слобода говора. Странице су такође објављивале и постове у којима су нападани политичари левице и умерени либерали.

Ове странице су привукле базу од преко 130.000 пратилаца, коју су изграђивале последњих неколико година. Најстарија од њих и најпопуларнија, „Аустралијанци против шеријата“, активна је од 2013. године. Неки од постова на овој страници су подељени и више од 20.000 пута. Преостале три странице су „Аустријски неверници“, „Стоп џамији у Мелбурну“ и „Стоп свим џамијама у Наре Варену“ (Наре Варен је предграђе Мелбурна).

Фејсбук је уклонио ове странице, признавши да оне крше његова правила учествовањем у „координисаном неаутентичном понашању“.

„Укинули смо их због њиховог понашања, а не садржаја који је на њима објављен. У овом случају, људи који стоје иза ове активности су се међусобно координисали и користили лажне рачуне како би погрешно представили себе и то понашање је било основа за наше деловање“, рекао је Натанијел Глејчер, шеф Фејсбуковог одељења за сајбербезбедност.

Све ове странице су водиле ка сајту „HealthyNewsFree.tech“ који наводи за себе да је „глобалан“ и да преноси светске медије и пише о „здравом животном стилу“.

Детаљи о власништву странице скривени су од погледа јавности. Чињеница да су приче са овог сајта једине које промовишу горепоменуте Фејсбук странице сугерише да постоји веза између два ентитета.

Такође, неки од чланака на сајту су написани на албанском језику и односе се на догађаје на Косову, где је 90 процената становништва етничких Албанаца.

Ако користите Фејсбук апликацију на телефону – као што већина корисника ради – и кликнете на пост са једне од ових страница, она отвара причу у формату на Фејсбуку познатом као Инстант чланци (Instant Article, ИА).

Free images Pixabay

Та ИА верзија приче је смештена на Фејсбуковим серверима, уместо на сајту издавача, што теоретски омогућава чланку да се брже отвори.

Она такође омогућава Фејсбуку да замени било коју рекламу која се налази на верзији приче објављене на вебсајту издавача „HealthyNewsFree.tech“ и стави сопствене рекламе преко свог сервиса „Audience network“. На тај начин и издавач добија део профита од оглашивача. Да би издавач могао да користи ИА формат, мора да се пријави и да га Фејсбук провери.

„Оглашивачи су преварени да плаћају за рекламе над којима имају мало контроле по питању тога где се објављују. Али докле год Фејсбук може да их извештава о прегледима и повременим кликовима, они ће и даље зарађивати новац“, рекао је Дејвид Гленс, виши истраживач са Универзитета Западне Аустралије.

Неке аустралијске компаније су решиле да одустану од рекламирања преко ИА формата, када им је АБЦ Њуз открио истину о томе.

Џо Јангблад из Тексаса је прошле године описао како је открио начин на који раде преваранти са Косова. Он је 2017. године решио да купи Фејсбук страницу „Texas Life“, због њеног назива, али је сазнао да њом управљају двојица Албанаца из Приштине.

Као и у случају аустралијских страница, ова је користила украдене „мимове“ и чланке са циљем да појачавају друштвене поделе и немире. Јангблад је на крају платио 550 долара за страницу, али су му пре тога Албанци открили да поседују још неколико страница. Он је сазнао да те странице објављују линкове ка сајту „USAViralNews24.com“. Тај сајт је у међувремену уклоњен.

Косовски администратори користили су исти пословни модел који је откривен 2016, када је македонски град Велес идентификован као епицентар „фабрике лажних вести“ која је имала улогу и у расту популарности Доналда Трампа у кампањи за председничке изборе 2016. године.

Велес је био дом једне кућне радиности издавача, од којих су многи били тинејџери који су производили вести током америчке председничке кампање и користили „кликбејт“ постове на Фејсбуку како би привукли читаоце на своје вебстранице које су тако зарађивале од реклама.

Многи од македонских тролова тврде да су зарадили хиљаде долара месечно, правећи лажне вести, а неки стручњаци кажу да је та шема помогла Трампу да уђе у Белу кућу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!