Прочитај ми чланак

Када се настављају протести због изборне крађе?

0

Побуна студената и младих због крађе на изборима 17. децембра наставља се после 10. јануара.

То за Данас каже Никола Ристић, један од организатора протеста, и блокаде Улице кнеза Милоша у Београда, у којем су учествовали студенти и млади активисти, а који је трајао 24 сата и то само пар дана пред дочек нове 2024.

– Одлука о датуму наставка протеста још није донета. Ми ћемо у наредном периоду по Србији да организујемо различите активности које нису типичне. А циљ нам је да мотивишемо младе. Са тим активностима ћемо кренути после 10. јануара, када ћемо и донети одлуку о томе када ће бити организован и наредни протест у Београду – рекао је Ристић.

На питање које су то атипичне активности, Ристић није желео да нам каже. Чување информација организаторима протеста није страно јер су они своје акције у претходном периоду крили до последњег момента због безбедности.

Јасна је намера младих окупљених у иницијативу “Борба” да се бунт из Београда прошири и на остале градове, поготово универзитетске центре.

Да ће у другој половини јануара бити већих притисака на власт, показују и најаве ПроГлас-а и опозиције.

Двадесетчетворочасовна блокада завршила се у подне у суботу 30. децембра када је почео велики скуп иницијативе Проглас у Београду.

Са тог протеста послата је порука грађанима да Прогласу, који су покренуле јавне личности из различитих сфера, до 13. јануара пошаљу фотографије и снимке којима могу да се докажу изборне неправилности, како би се Уставном суду поднео захтев за поништавањем резултата избора.

Овај позив указује на то да ће се у доказивању изборне крађе ићи и до највише судске инстанце у земљи и да ће се осим протеста наставити са и инсистирањем да се и правно докаже крађа изборне воље грађана.

Када је о опозицији реч, наставак протеста се очекује после Божића, како је рекао лидер ССП Драган Ђилас и један од лидера са листе “Србија против насиља”.

Он је гостујући у Дневнику телевизије Нова С, говорећи о плановима опозиционе коалиције, рекао да ће протести бити настављени иза (православног) Божића, и да сигурно неће бити свакодневни.

Подсетимо, свакодневни протести опозиције и грађана који су почели 18. децембра, дан по завршетку избора, престали су оног момента када је носитељка листе “Србија против насиља” Мариника Тепић, прекинула штрајк глађу после 12 пуних дана. Осим ње штрајковали су и Јелена Милошевић, Бранко Миљуш, Јанко Веселиновић, Жељко Веселиновић и Данијела Грујић.