Прочитај ми чланак

Када бисмо опет могли на изборе?

0

Локлани избори у Србији ове године би највероватније могли да буду одржани у јуну, сматра Александар Ивковић, истраживач Центра за савремене политике.

Он је на друштвеној мрежи Икс објавио своју анализу када би могли да буду расписани и одржани преостали избори у нешто више од 80 локланих самоуправа, с обзиром да су 17. децембра одржани избори на локалу у 66 општина и градова.

“У већини градова у којима је остатак локалних избора, скупштине су конституисане 21. августа 2020, па редовни избори могу да се распишу најраније 23. априла 2024, а да се одрже 7. јуна 2024. Дакле, 7. јун је најранији термин за редовне изборе, односно 9. јун јер је то недеља”, написао је Ивковић.

Како је додао, после се распон протеже до почетка септембра, али он претпоставља да ће их одржати у јуну због одмора.

“Пошто је Ускрс 5. маја, вероватно ће расписати изборе после, да не улазе у празнике. Тако да је мени највероватнија комбинација расписивање 9. маја, одржавање 23. јуна. Наравно, могу да на препад скрате мандате скупштина поново, па да у марту распишу ванредне изборе тако да се одрже у априлу, рецимо. Не треба искључивати”, закључио је Ивковић.

Председник СНС Милош Вучевић је после седнице Председништва СНС у понедељак навео да су напредњаци од 66 општина у којима су се одржали избори 17. децембра, у 54 освојила самостално већину, а у 65 општина је однела победу.

Само у Новом Пазару СНС нема ни релативну ни апсолутну већину, што је, како је навео, разумљиво с обзиром на демографску слику.

Вучевић је поновио да се неће журити са формирањем власти на локалном нивоу, него, рекао је, „да видимо кога ће наша странка да кандидује“.

Показаћемо да имамо снаге за нова имена и нова лица, рекао је председник СНС и најавио припреме за овогодишње локалне изборе.