Прочитај ми чланак

КАД ВУЧИЋ ОБЕЋА: Следеће недеље могуће укидање ванредног стања и полицијског часа

0

Председник Србије Александар Вучић гостовао је вечерас на Радио-телевизији Србије у емисији "Око", где је истакао да ће сутра предложити Кризном штабу за сузбијање ширења заразе коронавируса да забрана кретања буде на снази од сутра у 18 до суботе у пет часова ујутру, Вучић је истакао да је укидање ванредног стања могуће наредне недеље, после ког више не би било полицијског часа.

– Направили смо велики посао, ево од понедељка се полако живот у Србији враћа у нормалу. Видим да сви говоре о шведском моделу, па их сада питам шта би причали да, пропорционално њима, ми имамо по 3.000 мртвих. Ми смо све учинили да заштитимо старије и то смо радили на одговоран начин. Видите ситуацију из иностранства, код нас није било туче у продавницама, код нас није било несташице. Много добрих ствари је урађено, али знам да то нико неће да призна. Набавили смо више од 1.00 клиничких респиратора, а ми смо у онај број који смо имали рачунали и клиничке и респираторе за анестезију… Ми смо успели да спасимо живот нације, радили смо вредно, борили се – рекао је Вучић.

Затим се председник Србије осврнуо на забрану кретања и докле ће она трајати.

– До сада смо увек слушали струку и доносили смо одлуке према њиховим препорукама. Привидно су лекари за све били хероји на почетку када је била велика опасност, а како је ситуација кренула ка боље, онда су кренули напади. Ја сам их пет пута питао о тим мерама, Ана Брнабић и ја ћемо изаћи пред струку са предлогом да сутра у 18 сати почне забрана кретања до суботе у пет ујутру. И биће забрана окупљања за више од пет људи. Биће двоструко краћи полицијски час него што смо очекивали, а ту неће бити забране за пензионере. Имаће прилику да два пута по сат времена кад год пожеле буду на улицама – рекао је Вучић и наставио:

– Сви ће у суботу од пет до 18 сати моћи да буду на улицама, док ће пензионери после тога моћи сат времена да прошетају. То ћемо предложити, мислим да ће сви бити задовољни, рационално је. Сада ће власници кафића и ресторана имати цео викенд да све припреме за поновно отварање ових објеката, које је планирано за понедељак.

Вучић је прокоментарисао критике које је добио због увођења ванредног стања без заседања Скупштине.

– Ми смо међу последњима увели ванредно стање и повукли децу из школа и вртића. Критиковали су нас што га нисмо увели, а када смо то урадили, онда су нас питали зашто смо увели ванредно стање. Увели смо га да би војска обезбедила све објекте и поставља се питање да ли је требало увести ванредно стање. Поставља се питање да ли је то требало урадити у Скупштини или овако како смо ми то урадили. У Уставу се каже да, када Скупштина не може да се састане, онда одлуку доносе председник, премијер и председница Скупштине и истиче се да ту одлуку Скупштина доноси када се састане. И да то ванредно стање може да траје најдуже три месеца.

„Нисмо лагали о броју мртвих“

Александар Вучић је истакао да је затварање старијих у куће било неопходно да би се сачували њихови животи.

– Ми смо ту одлуку донели како бисмо сачували животе. Нисмо безгрешни, све смо урадили како бисмо сачували народ и како би наши најстарији били безбедни. Видели смо ко је најугроженији, јер нама последњих дана умиру искључиво старији људи. На почетку пандемије је ту било и млађих, оних који су имали дијабетес, а сада су жртве само наши родитељи. Нама су њихови животи били најбитнији и ја се те изјаве не стидим. Три ствари смо завршили на изузетан начин, чиме ћу се поносити до краја живота. Ми ниједног тренутка нисмо слагали о броју мртвих. Ево, примера ради, нама је за прва три месеца ове године умрло хиљаду људи мање него прошле године.

„Битније им да ми звижде него да аплаудирају лекарима“

Многи грађани Србије су ових дана дигли глас против председника Србије, па му сваке вечери од 20.05 звижде, незадовољство демонстрирају ударањем у шерпе, скандирањем…

– Ја сам политички ветеран, на све сам то навикао, немам никакав проблем. Само ме једна ствар боли, јер су лекари изгубили аплауз, будући да ови људи почињу у 20.02, јер им је битније да ми што дуже звижде. И то ме боли. Показали су да их јединство није интересовало, а политички лидери који су ово организовали показали су колико су неодговорни – рекао је Вучић.

„Бићемо међу три земље по броју економског раста“

Вучић је самоуверено истакао да ће Србија после коронавируса бити у самом врху у Европи када је реч о економском расту.

– Бићемо међу три земље по броју економског раста, а гледаћемо да будемо и први. То пре неку годину није могло ни да се замисли када је реч о економији, већ смо само у кошарци или ватерполу могли да будемо у самом врху.

Када је реч о економским мерама, Вучић је истакао како се дошло до цифре од 100 евра за помоћ грађанима.

– Да смо рекли 99, питали бисте зашто 99 евра. Овај износ је значајн за сиромашне, за пољопривреднике – рекао је Вучић и истакао је да грађане неће коштати ништа пријава за поменутих 100 евра, али је још једном нагласио да се он за поменути износ неће пријавити.

Исплата минималца од 7. маја

Такође, Вучић је навео да ће исплата минималца грађанима бити исплаћена 7. маја.

– Имам ексклузивне вести, добре вести за грађане, а то је да 7. маја почиње исплата минималца за помоћ предузећима – навео је он и рекао да се спремају додатне мере за хотелијере и пољопривреднике.