Прочитај ми чланак

Јелко Кацин: Путин исти Милошевић

0

jelko-kacin-1

Јелко Кацин тврди да се случајеви Косова и Крима не могу поредити, али је упоредио поступке Путина са политиком Милошевића приликом „крвавог распада СФРЈ“.

Потпредседник делегације Европског парламента за југоисточну Европу је оценио да су амбиције Русје далеко веће од анексије Крима и верује да ће развој ситуације у Украјини утицати позитивно на схватање значаја чланства Црне Горе у НАТО-у.

Милошевић је стварао парадржаве Републику Српску и Републику Српску Крајину како би остварио свој наум – сви Срби у једној држави, односно сви Срби у некој већој Србији. По том сличном моделу, Путин покушава да повећа руску територију“, рекао је Кацин за подгорички портал Аналитика.

Европски парламентарац је поздравио званичан став Црне Горе о украјинској кризи.

„Што се тиче односа према Украјини, надамо се да ће и Србија разумети у чему је реч те да ће и она заузети став који је близак позицији Европске уније. Црна Гора је то већ учинила“, рекао је Кацин који, као члан делегације Европског парламента, борави у Кијеву где посредује у разговорима између власти и опозиције.

Према његовим речима, Русија и даље гомила своју војску и наоружање на украјинским границама, „што није добро.“

„То свакако није добро. Мислим да се у делу међународне заједнице нереално сагледава опасност следећег корака Русије и чак на известан начин и потцењује та опасност. Ситауација на терену је таква да треба бити реалан и очекивати даље заоштравање односа између Руске федерације и Украјине. Осим тога, руско становништво у Украјини је под великим притиском и доста изманипулисано“, навео је Кацин.

Он сматра да НАТО не може да реши проблем у Украјини иако се званична Украјина томе нада.

„Без јединства унутар земље, без државничког става – како власти тако и опозиције – територијални интегритет Украјине је и даље, након Крима, веома угрожен“, додао је Кацин.

Косово и Крим не могу упоређивати у било којим ситуацијама и на било који начин, истакао је он.

„Као прво, досадашња аутономија Крима у оквирима Украјине није била угрожена на било који начин“, рекао је Кацин који је уверен да су амбиције Русије далеко веће од саме анексије Крима.

„Крим је полуострво које је потпуно зависно од остатка територије односно континента, како снабдевањем водом, струјом тако и свим осталим енергентима и намирницама. За сваког нормалног јасно је да је Крим само први корак као ономе што Путин жели да направи како би угрозио територијални интегритет Украјине“, навео је Кацин.

(Танјуг)