Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ Срби на Косову се више боје криминалаца са севера од албанске парадржаве

0

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да се Срби са Косова и Метохије „више плаше од криминалаца са севера него од албанске парадржаве“, а да грађани на северу немају ни правосудне органе ни полицију која може да их заштити јер су распуштени 2013. године Бриселским споразумом.

„Из Брисела се прво јавља да смо тамо победили 5:0, а онда да Заједница српских општина (ЗСО) није формирана готово 3.000 дана. Ако ЗСО није формирана, зашто је власт расформирала судове и полицију на северу Косова? Једини резултат Бриселског споразума јесте да су расформиране српске институције на северу Косова и Метохије“, рекао је Јовановић у емисији „Реч на реч“ на Радиотелевизији Србије.

Јовановић је подсетио да Србија од 1999. године и потписивања Кумановског споразума нема административни и безбедносни капацитет на Косову и Метохији и да зато мора да се ослања на дипломатију.

„Дипломатија мора да буде компетентна и принципијелна и да обезбеди заштиту српског становништава и културног наслеђа, али посао у бриселским преговорима није урађен компетентно“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да црвена линија Србије у преговорима о коначном статусу Косова и Метохије мора бити да Приштина не може добити столицу у Уједињеним нацијама, односно да самопрогашено Косово не може постати члан УН.

„Хајде да будемо јединствени и да кажемо шта су наше црвене линије и да не може Косово да буде члан УН и да нема ни имплицитног ни експлицитног признавања независности. Ово је питање које заслужује потпуно национално јединство“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је за Народну странку Косово и Метохија најважније национално питање и темељ српског идентитета.

„Решење би требало тражити оквиру Устава Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Нон-пејпери о Косову су пробни балони, а онај који је објављен у косовским медијима је пробни балон за Српску православну цркву“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да коначни статус Косова и Метохије може бити одлучен само у УН, и додао да одлуке о томе не могу да се доносе ни у Бриселу ни у Вашингтону, иако би са свима требало разговарати, а да преговори Београда и Приштине морају да се воде о нормализацији живота свих људи који живе на Косову и Метохији.

Генерални секретар Народне странке је рекао да до 2012. године „нико није учествовао у власти у Приштини уз благослов Београда, а данас, нажалост, Српска листа учествује у власти у Приштини“.

„Лаж је да је мишљење Међународног суда правде о Косову и Метохији ставило тачку на независност“, навео је Јовановић.