Прочитај ми чланак

Јованов „хоће да види“ како му Лутовац удара шамар: Режим изгласао останак Гашића

0

Седница Скупштине Србије на којој се расправља о смени министра полиције Братислава Гашића нема краја, а оно што се на њој дешава ући ће у анале српског парламентаризма. Нажалост, ни по чему добром. Наступ министра за државну управу и локалну самоуправу Александра Мартиновића, у којем је таргетирао посланике опозиције који немају децу, нешто је незапамћено.

17:13
Гласање – Гашић остаје министар полиције

Од 192 присутна посланика на седници Скупштине, за смену министра Гашића гласало је 37 посланика, а против 148 посланика. О смени Гашића није гласало седам посланика.

С обзиром да за смену Гашића није гласало више од половине посланика, Народна скупштина није изгласала неповерење министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

14:56

Гласање о смени Гашића у 17 сати

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић заказао је гласање о смени министра полиције Братислава Гашића за 17 сати.

14:35

Мирослав Алексић: Дошли смо до краја седнице, не видим резултат

Председник посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић каже да смо на самом крају седнице.

„Две незапамћене трагедије, 19 мртвих и седница на којој је требало да се суочимо једни с другима и да видимо како ми видимо будућност, како ћемо се као представници народа понашати и шта ћемо учинити да се таква трагедија никад више не деси. Не видим да смо дошли до неких резултата. Власт није хтела да покаже ни трунку, али ни трунку, одговорности за те две трагедије. Борили сте се свим силама само да докажете да нико није крив. Ни Гашић, ни Вулин, ни премијерка, ни председник, нико из система. Једини човек који је показао свест о томе је министар Ружић. Он је поднео оставку“, рекао је Алексић.

14:10

Расправа Јованова и Лутовца

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов каже да би волео да види како Зоран Лутовац шамара, говорећи о сукобу који су пре неколико месеци имали испред Скупштине када му је лидер ДС рекао „немој да ти заварим шамарчину“.

Лутовац му је у реплици рекао:

„Што се шамара тиче, то што сте ви мазохиста, не мора да значи да сам ја садиста“.

14:00

Лутовац: Гашић је алергичан на оставку

Шеф посланичке групе ДС и потпредседник парламента Зоран Лутовац рекао је да је Гашић алергичан на оставку.

„Предлажем компромисно решење, да уместо оставке буде разрешен. Крајње је време да у политички живот уведемо етику одговорности. Да вам није пријатељ господине Гашићу и Александар Вучић би тражио вашу оставку“, рекао је Лутовац и подсетио на тренутак кад је Вучић из опозиције тражио смену Ивице Дачића са места министра полиције.

13:28

Зеленовић се обратио властима и поручио грађанима да ће победити

13:07

Ђукановић брани ријалити

Посланик СНС Владимир Ђукановић каже да је опозицији очајнички потребан инцидент, јер протести јењавају.

„Ја сам првог пута кад је био тај протест желео да изађем на протест. Отац сам четворо деце. Као родитељ сам се осећао јако лоше. Да ли је систем заказао или није? Негде јесте, али није то само до система, то се дешава целом човечанству. Игрице, друштвене мреже… Шта се десило с дечаком у школи „Владислав Рибникар“ или с оним потпуно лудим момком у Младеновцу не знам, али нажалост свести то да их је ријалити програм инспирисао је будалаштина“, рекао је Ђукановић.

12:32

Обрадовић: Невероватно је 66 казни за опозицију, нула за власт

Лидер Двери Бошко Обрадовић указује на чињеницу да посланици власти константно добацују и вређају док говоре посланици из опозиције.

„Невероватно је 66 казни за посланике опозиције, а нула за посланике власти, који су далеко бучнији, непристојнији“, рекао је Обрадовић.

12:28

Владета Јанковић: С друге стране изгледа седи хор анђела

Посланик Владета Јанковић приговара на начин вођења седница.

„Ово говорим без страсти, хладно и нумерички. На основу 45 стенограма, установљено је да су опомене изречене за 65 опозиционих посланика, јуче 66 и 67 одлуком о удаљавању посланика Јовановића. У исто време посланици владајуће коалиције нису добили ниједну опомену. Очигледно је реч о пристрасности. Добили смо да с једне стране изгледа седи хор анђела, који никад не виче, не вређа, не упада у реч. С друге стране седе издајници, лопови, лоши ђаци, лешинари и хијене. Постигли смо да то буде једна дубока подела у парламенту, али оно што је много горе од тога је што је таква подела настала у читавом нашем друштву. Грађани ове земље су подељени на овај начин, за шта заслуга припада председнику Александру Вучићу“, рекао је Јанковић.

12:15

Седница се наставља, Мартиновић је напустио салу

Наставља се седница. Опозиција је успела да се избори за то да министар Александар Мартиновић напусти салу.

11:34

У току консултације с Орлићем: Нема седнице, док не изађе Мартиновић

Шефови посланичких група су, како сазнајемо, тренутно на консултацијама са председником Скупштине Владимиром Орлићем, где ће поновити да неће дозволити да се настави седница све док министар Александар Мартиновић не напусти салу.

11:06

Пауза од 15 минута

Председник Скупштине Владимир Орлић прогласио је паузу у трајању од 15 минута.

11:05

Булатовић: Провокатори који провоцирају

Самостални посланик Дејан Булатовић покушава да говори, док му опозиција звижди.

„Да ли је ово борба против насиља“, узвикује Булатовић.

„Провокатори, посланици који немају дигнитета, ово се зове посланик. Грађани Србије најважније је остати присебан, смирен“.

11:00

Посланик Двери: Министар је увредио парове који покушавају да имају децу, прекините седницу

Посланик Двери Драган Николић тражи од Орлића да прогласи паузу и да позове шефове посланичких група да се договоре шта ће и како ће даље да раде.

„Изјавом министра из Владе Србије увређени су сви они парови који покушавају да имају децу. Нико од њих није мање вредан зато што нема децу. Ви морате да прекинете седницу“, рекао је Николић.

10:53

Палма довикује: Алексићу, Алексићу, Борко, Новаковићу…

Лидер ЈС Драган Марковић Палма покушава да говори, али опозиција и даље виче „напоље, напоље“.

„Господо из опозиције могу ли да вас замолим да се чујемо? Он је министар и не могу ни ја ни било ко да избацује министра из сале“, рекао је Палма.

„Овде има и бивших градоначелника и они најбоље знају како се види седница и шта вам то значи сада, демонстарција силе? Не може тако да се осваја власт, шаљете подршку Аљбину Куртију, слику како у Србију не ваља ништа. Алексићу, Алексићу, Борко…. Иди ми позови овог Алексића. Алексићу, седи да причамо. Не можете ви министра да избацујете на силу, њега су изабрали посланици који имају већину. Алексићу, Алексићу, врати их, да ћутите, да чујете шта ћу да кажем. Новаковићу, Новаковићу, био си председник, вратите се на место, да чујемо једни друге“, говори Марковић.

10:43

Опозиција не дозвољава да се настави седница док Мартиновић не изађе

Опозиција и даље не дозвољава да се настави седница, док Александар Мартиновић не напусти салу.

Посланици ЈС опет траже физички сукоб с опозицијом.

10:39

„Требало би и ви да осудите“: Социјалисти окрећу главу

Посланица ДС Татјана Манојловић прилази посланицима СПС и Јединствене Србије и каже:

„Требало би и ви да осудите то што је јуче рекао. То је скандал“, међутим, они окрећу главу.

10:33

Умало туча: Старчевић напада Микетића

Посланик Јединствене Србије Живота Старчевић насрће на посланика Заједно Ђорђа Микетића. Умешао се и лидер ЈС Драган Марковић Палма, који разговара са посланицима опозиције.

10:31

Посланици Двери, Заветника и НАДЕ седе

Посланици Српске странке Заветници, Двери и коалиције НАДА седе на својим местима.

10:26

Орлић: Дозволите другима да говоре

Председник Скупштине Владимир Орлић каже да посланичка група Заветници жели да искористи своје право на реч.

„Нема ништа против да наставите свој перформанс, али дозволите другима да говоре“, каже Орлић.

Опозиција и даље виче „напоље, напоље“.

10:20

„Вучић, одлази“: Опозиција стоји и виче

Седница је почела. Посланици опозиције стоје и вичу „Вучићу, одлази“. А министру Александру Мартиновићу вичу „напоље, напоље“.

Држе и плакате на којима пише „Оливера Зекић“, „прогон поштених полицајаца“, „Оливер Ивановић“, „Јутка“…

„Док човек који овде пребраја децу народним посланицима седи овде у сали с нама, нећемодозволити да Скупштина заседа. Овај човек је најгрубље повредио достојанство сваог грађанина државе Србије“, рекла је посланица ДС Татјана Манојловић.

09:42

Гашић извео Мартиновића из сале

Ситуација је била непријатна чак и за његовог страначког колегу, министра полиције Братислава Гашића, који га је на крају седнице готово избацио из сале. Забележен је тренутак у којем Гашић буквано гура Мартиновића ка излазу.

09:39

Срамота звана Александар Мартиновић

Министар Александар Мартиновић напао је јуче посланике опозиције на најсрамнији могући начин.

„Ко је вас овластио да будете заступници не родитеља, него те убијене деце? Како вас није срамота да три недеље…“, рекао је Мартиновић, а на негодовање опозиције узвратио је са „Срам вас било“.

Министар је онда наставио са вређањем опозиције наводећи да се „радују што се десила једна таква незапамћена трагедија“.

„Ја храним троје деце, па шта ви хоћете да кажете да само ви имате и волите децу? Хоћете да сада набрајамо ко од вас нити је у браку нити има децу, него уместо деце храни куче, маче и златну рибицу рибицу. Како вас бре није срамота“, изјавио је Мартиновић на седници.