Прочитај ми чланак

Јосиповић: Ако Николић не дође неће моћи да потврди европску оријентацију Србије

0

ivo-josipovic-fonet(Блиц)
Ако Томислав Николић не дође на прославу уласка Хрватске у ЕУ, пропустиће да својим присуством „потврди европску оријентацију своје земље“, каже Иво Јосиповић.

„Више коментара изазивају нагађања о овим или оним условима под којима би био вољан да дође. Ми смо позвали све суседе, сви су добро дошли. Ако не дође, пропустиће историјски догађај, па и прилику да у позитивној атомосфери види и буде виђен“, рекао је председник Хрватске Иво Јосиповић у интервјуу за Јутарњи лист.

Председник Николић потврдио је раније да ће сигурно бити у Загребу на свечаности поводом пријема Хрватске у ЕУ и да би то могло да буде спречено једино одлуком Хрватске да „увреди Србију“ представљањем и учешћем Косова као државе на том догађају.

„Ако председник Николић не дође, пропустиће да својим присуством потврди европску оријентацију своје земље и покаже да прихвата и проводи оно о чему говори у европским и другим институцијама“, рекао је Јосиповић.

Хрватски председник рекао је да су реторика након преузимања дужности и давни политички ангажман Николића изазивали негодовање и да су били терет покушајима Хрватске да гради добре односе са Србијом.

„Али председник Николић је у више наступа нагласио да је за заједничку европску будућност и добру сарадњу. Његове новије изјаве о Сребреници, БиХ и Хрватској потпуно су другачије. Споразум с Косовом велика је ствар“, рекао је Јосиповић.

Он је нагласио да свако има право на нову политику, нарочито ако она и за Хрватску може значити трајни мир и решавање отворених питања које има са Србијом.

„Николић представља државу која нам је и поред тешке историје, сусед с којим морамо градити добре односе, пре свега због нас самих, због стабилности региона, мира, привреде. Било би ми драго да дође“, рекао је Јосиповић.