Прочитај ми чланак

Јеремић: Власт ће подстицати људе попут Ћуте да критикују опозицију

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да ће власт са приближавањем избора „кроз режимске медије” почети да у први план гура грађанске и активистичке покрете као гласноговорнике поруке да су „сви исти“ и који ће углавном критиковати опозицију, у чему се „тренутно истиче“ еколошки активиста Александар Јовановић, звани Ћута.

„Мотиви таквих играча су у најмању руку упитни. Не слажем се са Ћутиним мишљењем да смо сви исти. Нисмо“, рекао је Јеремић у интервјуу порталу Нова.рс.

На констатацију да је Јовановић „један од активиста у борби против мини хидроелектрана“, Јеремић је узвратио да „има утисак да је Јовановић још агилнији у борби против опозиције“.

Упитан да ли је свако ко није за опозицију близак власти, Јеремић је одговорио да није, али да својим деловањем може битно допринети напорима власти да опозицију држи на безбедној дистанци, тако да ни случајно не буде угрожена владајућа већина.

Поводом навода да би опозиција требало да на изборе изађе на једној изборној листи, Јеремић је навео да ће свако из опозиције ко се одлучи да наступи без икакве координације са другима, јурећи неки свој индивидуални или партијски интерес, направити медвеђу услугу идеји да у Србији до промена дође у блиској будућности.

„Ја верујем да су промене могуће, додуше кроз ’двокарак’. У првом кораку би требало значајно нарушити монолитност и перцепцију непобедивости овог система, а након тога ће брзо уследити и други, победнички. Ако хоћемо да тај први корак буде у овом изборном циклусу, сваки рационалан човек би закључио да би требало да наступимо на координисан начин“, рекао је Јеремић.

Јеремић је као „злонамерну интерпретацију“ одбацио наводе новинарке листа „Данас“ да га Амбасада САД у Србији није позвала на састанак са изаслаником САД Метјуом Палмером, него је позив упутила потпредседнику Народне странке Здравку Поношу.

„Истина је да је прималац поруке из америчке амбасаде био господин Понош, али то је био позив за Народну странку. Ја иначе нисам био у Београду на дан када је ту боравио Палмер, и господин Понош је отишао на састанак да у име странке пренесе поруку коју смо усагласили на Председништву“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је најинтересантнији елемент на том састанку била Палмерова сугестија да би опозиција требало да размисли о уздржавању од критиковања власти по питању Косова и Рио Тинта.

„То је за неке присутне на састанку било изненађујуће. Међутим, ко познаје међународне односе зна какво је поступање Америке када је реч о гигантским мултинационалним корпорацијама, које не морају нужно бити домицилне у САД, али су водећи конгломерати глобализоване светске економије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Понош пренео Палмеру званичан став Народне странке о Рио Тинту, који је заузет на седници страначког председништва.

„Донели смо одлуку да учинимо све што је у нашој моћи да се овај контроверзни пројекат заустави. Чињеница је да се литијум у облику у којем се налази у Србији тренутно не експлоатише нигде у Европи, и да постојећа технологија није довољно тестирана. Када се литијум буде копао у Немачкој, где га такође има у великим количинама, онда можемо да разговарамо о могућности да се то исто примени и у Србији“, закључио је Јеремић.