Прочитај ми чланак

Јеремић: Јуче је мета режима био Златановић, сутра ћемо то бити сви ми

0

Председник Народне странке (НС) Вук Јеремић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић покушао да се стави изнад народа и да у име народа одлучује о најважнијим државним питањима као што су територијална целовитост државе и будућност Србије.

„Референдум о одбацивању ‘француско-немачког’ плана за независност Косова и Метохије је једини пут да спречимо оно што је Вучић усмено договорио у Бриселу и Охриду, а то је план који трајно и неповратно одваја Косово и Метохију од Србије’, рекао је Јеремић у Крушевцу, где је разговарао са грађанима који су потписивали иницијативу те странке за одржавање референдума.

Јеремић је истакао да су већ видљиви први негативни резултати спровођења споразума.

„Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић се пре два дана сагласио са текстом декларације о ’принудно’ или ’присилно’ несталим лицима током рата 1999. године. То је прва директна последица спровођења ‘француско-немачког’ споразума. Тај текст омогућава захтеве за тужбе по којима ће Србија исплатити одштету у астрономској вредности од више стотина милиона евра, а могуће и више милијарди“, рекао је Јеремић, пренела је НС.

Јеремић је позвао власт у Србији да објави документ са којим се Петковић сагласио у Бриселу.

Упитан о нападима на новинаре медијске групације Јунајтед медија, Јеремић је одговорио да НС најоштрије осуђује притисак на све грађане Србије, а нарочито на новинаре.

„Данас смо у ситуацији да су и новинари и грађани изложени притисцима режима. Јуче је то био уредник портала Србин инфо Дејан Петар Златановић, данас сте то ви, сутра ће то бити неко трећи“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је реч о „врсти понашања која ће у будућности бити све оштрија и репресивнија“, поготово ако се „француско-немачки“ план спроведе у дело, а Вучић остане једини усмени гарант спровођења тог плана.

„Њему ће тада од Европе бити дато зелено светло да ради шта хоће и напади ће у будућности попримити још опаснији облик“, рекао је Јеремић.

Шеф посланичке групе НС Мирослав Алексић рекао је да „по ко зна који пут режимски медији са националном фреквенцијом таргетирају новинаре и опозиционе политичаре на најгрознији начин“.

„То је упозоравајуће, јер је у прошлости после сличних филмова убијен Оливер Ивановић. Такви напади су недопустиви и показују да срљамо у велику опасност, јер новинари који професионално обављају свој посао стрепе да ли ће их неко сачекати и напасти. То не сме да се догађа у нормалном друштву, али у Србији, нажалост, под овим режимом ништа није нормално“, рекао је Алексић.