Прочитај ми чланак

Јеремић: Амбасада Србије у Израелу вероватно неће ускоро бити премештена у Јерусал

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да Амбасада Србије у Израелу вероватно неће ускоро бити премештена из Тел Авива у Јерусалим ако буде потврђена победа Џоа Бајдена на изборима за председника САД, и да „неће остати много“ од такозваног вашингтонског споразума.

„Сасвим је могуће да ће та епизода временом једноставно бити заборављена“, рекао је Јеремић за портал „Inside Arabia“, који објављује анализе о Блиском истоку и северној Африци.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, рекао је да је обавезивање Србије да премести амбасаду у Јерусалим „јасно кршење“ Резолуције 478 Савета безбедности (СБ) Уједињених нација, која, како пише „Inside Arabia“, дефакто поништава израелску анексију Јерусалима.

„Ово је први пут у историји југословенске и српске дипломатије од 1945. године да је Београд одлучио да флагрантно прекрши резолуцију УН која је обавезујући докумет за све државе чланице Светске организације“, навео је Јеремић.

Јеремић је додао да то Србију доводи у веома неугодну позицију, поготово ако се има у виду национални интерес у решавању питања Косова и Метохије.

„Став Србије по том питању заснован је на инсистирању да читава међународна заједница мора да поштује и да се придржава Резолуције 1244 СБ УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је одлазак председника Србије Александра Вучића у Вашингтон, где је „потписао неку врсту договора везаног за Косово, за који се испоставило да нема много везе са Косовом, и да је много више повезан са политичким приоритетима председника САД Доналда Трампа“, драстичан корак који ће се показати изузетно контроверзним ако дође до промене у Белој кући.

“Вучић се коцкао, јер је стављање на једну страну у америчком изборима за мале земље крајње рискантно”, закључио је Јеремић.