Прочитај ми чланак

ЈЕЛКО КАЦИН: Инвестиције неће доћи из Русије, ма колико то неко из Србије желео

0

jelko-kacin-1

Известилац ЕП за Србију Јелко Кацин изјавио да Србија треба што пре да добије јаку, оперативну и способну владу која ће снажно мењати земљу.

““Ако је то могуће што пре утолико боље, ако није могуће брзо, онда је боље узети месец дана више за договор, али после тога снажно кренути и мењати Србију како би се створили услови за страна улагања, отварање радних места, како би се Србија могла трансформисати и кренути“”, рекао је Кацин у изјави Танјугу.

Према његовим речима, инвестиције неће доћи из Русије, ма колико то неко из Србије желео, већ се Србија мора окренути Европској унији.

Он је навео да су најављене велике промене и да су сходно томе и очекивања велика, па се не може одуговлачити, јер од брзине Србије зависи и како ће се организовати Европска комисија да би могла да омогући та очекивања.

„Добро је што се хапсе криминалци, али људи постављају елементарно питање – када ће мени и мојима бити боље?“,” приметио је Кацин.

Кацин је рекао да је тужилаштво део проблема, део „рекетирања и системске корупције“ и додао да све док тужилаштво чека да добије инструкције, оно представља политичку институцију и „смрт за правну државу“.

Он је додао да Србија мора да начини системске промене које би јој омогућиле отварање поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ.

„Самоизолација и начин на који се глуме жртве је губљење времена“, рекао је Кацин.

Од тога колико брзо ће Србија сада показати своју искрену вољу и посвећеност реформама зависи и ентузијазам ЕУ која има и друге проритете, закључио је известилац ЕП.

Заменик амбасадора Словеније у Србији Милан Предан рекао је да верује у реформски потенцијал будуће Владе и изразио наду да ће она ускоро бити формирана.

Предан је изразио очекивање да ће политичари испунити обећања из предизборне кампање о побољшању пословног амбијента и правне сигурности за инвеститоре.

Он је рекао да ће 29. и 30. маја председник Словеније доћи у Србију у прву званичну посету а да ће са њим допутовати и група привредника. Додао је да ће у септембру или октобру бити одржана и друга заједничка седнива влада две земље.

Кацин је вечерас учествовао на састанку Словеначког пословног клуба у хотелу “Ин” где је говорио на тему: “Изазови западног Балкана у средњерочној перспективи ЕУ до 2020”.

(Танјуг)