Прочитај ми чланак

Јелена Милић: Пријем за Депардјеа штети Србији и тежњи ка чланству у ЕУ

0

jelena-milic

БЕОГРАД – Пријем за Жерара Депардјеа, уз поруке које су упућене, не иду у прилог спољнополитичким циљевима Србије и тежњи ка чланству у Европској унији (ЕУ), изјавила је за Радио Слободна Европа Јелена Милић из Центра за евроатланске студије, док редитељ Горчин Стојановић сматра да Србија од ове посете не може имати штете, али ни користи.

„Овакви гестови апсолутно штете Србији. Требало је да се захвале, да га дочекају таблоиди, да прича о култури и уметности и ничему другом“, објаснила је Милић и додала да је у најбољем случају могао да га прими само министар културе.

„Али, с обзиром на Депардјеов отворен политички ангажман, мислим да ниједна државна институција тренутно није смела да чачка мечку и да га прима“, указала је Милић и подсетила да је ЕУ „наш пут, а овакве ствари су додатно опасне“.

С друге стране, редитељ Горчин Стојановић оцењује да Србија од Депардјеове посете не може имати штете, али ни користи.

„То је просто – ништа. Дакле, дошао Депардје, отишао Депардје. То нико озбиљно не узима ни тамо ни овамо, ни горе ни доле“, оценио је Стојановић.

Истичући да је реч о одличном глумцу, Стојановић наводи да је пријем у Београду још један покушај погрешног спектакла.

„У сваком случају, Депардје је један симпатични авантуриста и фантастичан глумац и, као такав, он има право и потребу да обилази мале, слупане земље каква је Србија и да ту буде важан“, рекао је Стојановић.

Зашто наши од тога праве погрешне спектакле, упитао је Стојановић, који сматра да је „ова власт неспретна јако“ и није сасвим убеђен да иза оваквих поступака „има неког метода“.

(Фонет)