Прочитај ми чланак

Једна од омиљених фирми СНС отишла у стечај: Хапшења због малверзација у ЕПС-у и..

0

Фирма “Баувезен”, чији су бивши руководиоци хапшени због малверзација у ЕПС-у и Колубари, отишла је крајем јула у стечај. То предузеће, за које важи да је блиско Српској напредној странци, неретко је добијало милионске послове од државе, иако је било међу 100 највећих пореских дужника.

Привредни суд у Београду је 25. јула донео решење којим се усваја предлог за покретање стечајног поступка над предузећем “Баувезен” из Лазаревца. Предлог је упутила ОТП банка због “трајније неспособности плаћања дужника”.

Како пише у решењу, та банка је пре три године одобрила кредит у износу од 40 милиона динара. Међутим, “Баувезен” на дан 5. јуна 2023. није измиро потраживања у износу од око 20,9 милиона динара. Такође, поменута фирма је у потпуности обуставила сва плаћања у непрекидном трајању од 30 дана.

Компанија “Баувесен” у неколико наврата нашла се у центру пажње, што због хапшења што због неплаћања пореза. Упркос томе, често је добијала послове од државе.

Према неким информацијама, та фирма склопила је чак 103 уговора са државним органима и предузећима вредна више од 130 милиона евра. НИН је сазнао да је држава са “Баувезеном” склопила 49 уговора вредних 6,8 милијарди, и то док је компанија била на “црној листи”.

Хапшење због малверзација у ЕПС-у

Последњи пут нашла се у жижи јавности у фебруару ове године, када је полиција ухапсила Немању Трифуновића, бивше одговорно лице те фирме, са још пет особа које се сумњиче да су малверзацијама оштетиле ЕПС у износу од 7,45 милиона америчких долара.

У питању су малверзације око послова у вези са изградњом индустријске пруге од станице Стиг до термоелектране „Костолац Б“. Наш извор из ЕПС-а тада је рекао да је приликом обиласка радова уочено да недостаје део пруге, након чега су одмах поднете кривичне пријаве.

Кривична пријава због фалсификовања

“Баувезен” је добио посао и од “Инфраструктура железница Србије” у конзорцијуму са још две фирме, али је прошле године са њим уговор био раскинут због “неодговорајуће документације”. У питању је било фалсификовање документације због чега је поднета и кривична пријава.

По уговору, тај конзорцијум је био задужен за рашчишћавање терена и демонтажу колосека на деоници од Бетон хале до Пасареле, дугој око 1,9 километра. Посао је обухватао демонтажу колосека, као и уклањање колосечног прибора, скретница, туцаника и прагова, односно целокупног горњег и доњег строја пруге, као и транспорт демонтираног материјала до Свилајнца и Макиша.

Хапшење због Колубаре

Хапшење због малверзација у ЕПС-у није прво које се доводи у везу са “Баузвезеном”. Како је пренео портал 021, а писала “Пиштаљка”, 2011. године Дејан Живановић , тада директор фирме, ухапшен је под оптужбом да је био у групи приватника који су, у сарадњи са директорима РБ „Колубара“, оштетили овај огранак ЕПС-а за око два милиона евра приликом изнајмљивања механизације.

Три године касније Живановић, на папиру, излази из фирме, а „Баувезен“ према АПР постаје власништво извесног Боривоја Трифуновића.

Фирма из Лазаревца била је ангажована и на изградњи пасареле која спаја Калемегдан и београдско пристаниште, на радовима Карађорђевој улици и на Булевару патријарха Павла у Београду.

Борба за Институт Јарослав Черни

Како је писао наш портал, на тендеру су и добили део пројекта за изградњу аутобуске станице на Новом Београду, али је касније пројекат добила друга фирма. „Баувезен“ је градио и ковид болницу у Новом Саду. Тај посао нису добили директно на тендеру већ су ангажовани као подизвођачи.

Широј је јавности фирма била занимљива и због тога што се укључила у борбу за власништво над Институтом „Јарослав Черни“, „на силу“ приватизованог државног тела које је деценијама имало кључну улогу у процену ризика од поплава. Једини конкурент „Баувезену“ био је „Миленијум тим“, још једна од СНС хобитница, која је на крају и преузела „Черног“.

Велики порески дужник

Како је писала “Пиштаљка” 2018, Баувезен је за две године путем јавних набавки добио 15 грађевинских пројеката, од чега три капитална. Послове су добијали упркос пореском дугу од 102 милиона динара због ког јој је Пореска управа пописала покретну имовину.

Фирма „Баувезен“ тада се налазила на 79. месту највећих пореских дужника у Србији.

Осим тога што се налази на листи пореских дужника, „Баувезен“ се налазио и на „црним листама“ Управе за јавне набавке и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре због лошег пословања и то као једина фирма која послује у Србији, а која је доспела на ову црну листу.