Прочитај ми чланак

ЈАРАН КАБАДАХИЈА Ко је шеик Насер, нови Вучићев пријатељ?

0

Иза гламурозних спортских догађаја у Бахреину чији је главни архитекта шеик Насер, стоји и проблематична биографија члана краљевске породице и бројне оптужбе и сумње за прогон политичких противника, тортуру, чак и ратне злочине.

Кад је оно Вучић пре десетак дана, током посете делегације Бахреина предвођене шеиком Насером бин Хамадом бин Исом ал Калифом, изјавио да ће ова земља у Србији имати искреног пријатеља и лојалног сарадника, може бити није знао или га, не д’о Бог, није занимало неколико интересантних чињеница о драгом госту, пише НИН.

Šeik Naser i Aleksandar Vučić su se sastali i u Beogradu FOTO: Printscreen/Instagram

Примерице, да се ова најмања заливска монархија налази под опсервацијом Стејт департмента због ноторног кршења људских права – мучења, окрутног нехуманог поступања према политичким противницима, укључујући и ликвидације. О гушењу слободних медија да и не говоримо. Или није био упознат са чињеницом да кључна опозициона странка Ал-Вефак није учествовала на изборима 2018, јер су им пар година раније судови забранили изборну трку због критичких тонова према монархији. Или је можда ипак исправно сагледавао да ће све, имајући у виду да део Запада лицемерно окреће главу од ових факата, рачунајући на петропрофит, проћи испод радара.

Кo je šeik Naser bin Hamad bin Isa al Кalifa novi prijatelj predsednika Srbije Jaran kabadahija Iza glamuroznih…

Posted by NIN on Субота, 17. април 2021.

И не може се рећи да му ова последња рачуница није исправна, нико се неће у пандемијском лудилу почешати иза ува што је један балкански лидер стао у ред за бахреинске доларе. Ама би све ово некако можда и прошло да шеик Насер није поменуо да су „заједничке вредности и аспирације које деле грађани Бахреина и Србије основ за заједнички циљ одрживог развоја и просперитета обе земље“. Које би то заједничке вредности требало да поделимо?

Страст према врхунском спорту, који Бахреину служи како би поправио имиџ земље која је огрезла у аутократију, пише британски Гардијан? Или можда треба да поделимо поменути однос према политичким противницима и неистомишљеницима?

Иза чињенице да је шеик Насер основао бициклистички тим који је имао значајну улогу на највећим тркама попут Тур де Франса и екипу за тријатлон, те да је Бахреин домаћин гламурозне трке Формуле 1, стоји факат да је шеик и бригадни генерал у војсци и заповедник краљевске гарде – елитне јединице која учествује у рату у Јемену. Насер се и сам борио у коалиционим мисијама које су оптуживане за ратне злочине.

Иако формално није члан владе ни савета министара, шеик заузима нека од најважнијих места у земљи укључујући и председавање Олимпијским комитетом и Врховним саветом за омладину и спорт.