Прочитај ми чланак

Јакшић: Уставни суд не поштује дату реч

0

Marko_Jakšić

(Бета)

Уставни суд Србије, није размотрио захтев којим су представници Срба са Косова и Заједнице српских општина тражили оцену уставности уредбе Владе Србије о примени договора постигнутих у дијалогу Београда и Приштине, изјавио је један од подносилаца захтева Марко Јакшић.

Јакшић је рекао агенцији Бета да УСС није размотрио захтев Заједнице и поред уверавања и усмених и писмених да ће то учинити до краја марта.

„Видимо да Уставни суд неће да поштује своју реч“, казао је Јакшић.

Према речима Јакшића, Заједница, представници Срба и посланици Демократске странке Србије, чији је функционер, затражили у новембру од УСС оцену уставности за четири уредбе које се односе на катастар и матичне књиге, царине, границе и дипломе.

Јакшић је навео да ће Заједница, после 2. априла и завршетка осме рунде дијалога премијера Косова и Србије Хашима Тачија и Ивице Дачића разматрати даље кораке, након што није стигао одговор из Уставног суда.

„Чекамо 2. април, да видимо шта ‘бива’. Нећемо стати на овоме, већ ћемо у априлу предузети сличне акције, нећемо ћутати“, рекао је Јакшић.

Представници Срба су средином фебруара тражили да их УСС информише о току поступка за оцену уставности спорних уредби, када им је речено, да процес није застао и да одговор могу да очекују до краја марта.

 

Омладина ДСС одржала је данас протестну акцију испред Уставног суда Србије, захтевајући од тог суда оцену уставности уредби Владе о Косову и Метохији.

Према речима председника Омладине ДСС Немање Петровића, ова странка је пре пет месеци указала да четири уредбе које је Влада Србије донела на основу споразума Београда и Приштине „нису уставне“.

„ДСС је указала да те уредбе нису уставне, посебно уредба о преласку административне линије према АП Косову и Метохији. Нажалост судије Уставног суда остале су неме“, рекао је Петровић.

Према његовим речима, омладина ДСС-а симболично ће предати будилник судијама Уставног суда, да се „коначно пробуде и донесу оцену уставности уредби“.