Прочитај ми чланак

ИЗНЕЛИ ДОКАЗЕ: Русија оптужује САД за мешање у унутрашње ствари Македоније

0

Министарство иностраних послова Русије је поводом изјаве првог заменика државног секретара САД Џона Саливена о мешању Москве у унутрашња питања Македоније, узватила тврдњом о мешању Вашингтона у одлучивање у Скопљу.

Саливен је 18. децембра у Скопљу рекао на конференцији за новинаре да САД „снажно подржавају“ споразум Македоније и Грчке из Преспе о решавању међусобног спора, чиме је Македонији „отворен пут да заузме заслужено место у ЕУ и НАТО, чему се Рисија отворено супротставља“.

Амерички званичник је рекао и да „није тајна“ да ће Русија „учинити све што може да поткопа тај процес из свог интереса“, док ће САД „подржати разоткривање свих активности које Русија преузима с циљем да поткопа легитимне и демократске одлуке других држава“.

Министарство иностраних послова Русије је у одговору, три дана после те изјаве Саливена, указало да се његове оцене „не могу игнорисати“ јер су „нови скуп оптужби о некаквом мешању Москве у унутрашње послове Републике Македоније“.

Руско министарство посебно подвлачи да је Саливен рекао да се „Русија противи приступању македонске државе НАТО-у и покушава да спречи спровођење Преспанског споразума ‘противно јасној вољи македонских градјана’ „.

Зато руско министарство „жели да тог званичника САД врати на основу реалности“ и наводи да се, „прво, ‘јасна воља македонских грађана’ показала као неуспех референдума 30. септембра ове године, чији је резултат био да је вец́ина становништва одбацила наметање САД и њихових савезника Скопљу да удје у евроатлантске структуре, у замену за прекрајање назива државе и напуштање њених националних интереса“.

Друго, поручује Министарство иностраних послова Русије „поводом тврдње о уплитању Русије: добро је познато да је амерички амбасадор био у згради Скупштине Републике Македоније током гнусног гласања 19. октобра ове године, када је неопходан резултат обезбедјен прљавим манипулацијама, подмиц́ивањем и уцењивањем посланика што је све доступно широкој јавности“.

Поред тога, пише у саопштењу из Москве, „не руски, него посетиоци из Сједињених Држава, ЕУ и земаља НАТО-а готово свакодневно се смењују на политичкој сцени Скопља само да би прогурали пакет амандмана за измену Устава“ Македоније ради спроводјења споразума с Грчком.

 

„Све је то уобичајено“, пише у руском саопштењу, јер „недоказаном анти-руском реториком, Вашингтон покушава да оправда своје бесрамно мешање у унутрашње послове Републике Македоније, да легитимизује погрешан Преспански споразум (Македоније с Грчком) и да још једну земљу балканског региона увуче у НАТО против воље њених грађана, као што је с Црном Гором урадјено 2017. године“, пише на крају саопштења Министарства иностраних послова Русије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!