Прочитај ми чланак

ИЗЛАНУЛА СЕ АНА БРНАБИЋ Са Косова се од маја одселило 2.000 српских породица

0

Пре 24. септембра и догађаја у Бањској, председник Србије Александар Вучић поручио је у априлу политичким представницима Срба са Косова да држава неће дозволити протеривање "српског живља" из покрајине и да им то говори са пуном одговорношћу.

Пред Саветом безбедности Уједињених нација своје виђење кризе односа између Београда и Приштине изнеле су премијерка Србије Ана Брнабић и председница тзв. државе Косово Вјоса Османи. Повод за одлазак у Њујорк је био шестомесечни извештај о ситуацији на Косову.

Како преносе медији блиски СНС-у, председница Владе Србије оштро је одговорила на неспретни говор Вјосе Османи у УН. Иако је имала само три минута, премијерка Србије је дуже говорила и из главе демантовала све што је Османијева читала са папира. Премијерка је наводе, чак успела да укаже чланицама СБ УН да Вјоса Османи не може ни да каже „Србија“, па је говорила само о „православној цркви“.

Коментаришући изјаву Османијеве да „Београд терорише Србе на Косову и Метохији, а да их Приштина брани“, Брнабићева је рекла да је од маја ове године 2.000 српских породица напустило КиМ и отишло у централну Србију. Пре 24. септембра и догађаја у Бањској, председник Србије Александар Вучић поручио је у априлу политичким представницима Срба са Косова да држава неће дозволити протеривање „српског живља“ из покрајине и да им то говори са пуном одговорношћу.

– Нападну ли наш народ, код мене неће бити „крени-стани“ и повуци се – нагласио је Вучић и додао да косовске Србе, посебно оне са севера, моли да до тада да буду „трпељиви“ и да се чува мир, „јер мир је наш интерес“.

Очигледно је да су ствари од сукоба у Бањској промениле, али вероватно не толико, да се премијерка изјасни да се Срби са КиМ исељавају. Подразумева се, да у том случају режим у Београду није учинио нишра да учини по питању свог обећања. На страну што и даље трају полемике, зашто се премијерка нашла у УН а не председник Србије Александар Вучић. Занимљиво мишљење о томе, за медије је изнео дипломата и бивши шеф мисије Југославије у Вашингтону Небојша Вујовић.

– Како ће се она тамо снаћи. Па она ће се осећати као Алиса у земљи чуда, као врећа за ударање – навео је он.

Иначе, према званичним подацима Школске управе Министарства просвете Републике Србије, 2012. године на Косову и Метохији је основно и средње образовање похађало 25.000 српских ђака, а десет година касније тај број износи 15.000. Дакле, ми смо за десет година изгубили 10.000 ђака.

Толико о заштити народа на КиМ.