Прочитај ми чланак

ИЗЕТБЕГОВИЋ: „Република Српска и Додик су већа претња за БиХ него тероризам“

0

Председник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Сарајеву да су Република Српска, њено руководство и председник Српске Милорад Додик већа претња уставном поретку и територијалном интегритету БиХ него екстремизам и тероризам!

Фото: Фонет

Фото: Фонет

Он је на традиционалној новогодишњој конференцији за медије СДА истакао да је екстремизам у БиХ у овој години губио енергију и да, према његовом мишљењу, очигледно јењава, јер у 2016. години није забележен ниједан одлазак грађана БиХ на страна ратишта.

Изетбеговић сматра да су, с друге стране, „опструкције“ власти Републике Српске оличене у наступима и активностима Милорада Додика прешле црвену линију, ушле у зону противуставног и противзаконитог деловања и да прете блокадама система и ударом на уставноправни поредак и територијални интегритет БиХ.

– Кључни генератор лошег стања у Републици Српској Милорад Додик својим упорним нападима на БиХ, ОХР, Уставни суд, наметањем националистичких и сецесионистичких тема покушава да одвуче пажњу од проблема који све теже погађају грађане Републике Српске – тврди Изетбеговић.

Члан Председништва Босне и Херцеговине и председник СДА Бакир Изетбеговић оценио је данас да је БиХ у овој години највише напретка остварила на европском путу, те да су се, иако је 2016. била турбулентна, односи у региону, упркос одређеним изјавама, кретали узлазном путањом.

Није, међутим, пропустио прилику да критикује Републику Српску и њеног председника Милорада Додика због одржаног референдума о Дану РС.

Изетбеговић је напредак БиХ оценио кроз предлог за апликацију за чланство у Европску унију, добијање Упитника Европске комисије и потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

– Двоструки стандарди у региону још увек постоје. Одређени политичари на Балкану сматрају да су њихови народи равноправни, али да постоје и равноправнији. Битно је напоменути да смо осим доброг европског пута у овој години повећали извоз и смањили незапосленост. Федерација БиХ је забележила значајне резултате на економском плану, а томе у прилог иде и повећан долазак туриста – навео је Изетбеговић на конференцији за новинаре.

Изетбеговић је критиковао власт Републике Српске због одржаног референдума о обележавању 9. јануара као Дана Републике Српске.

Он је рекао да је референдум одржан упркос одлуци Уставног суда.

– Организатори референдума сада су предмет истраге Тужилаштва БиХ, а председник РС Милорад Додик је током целе године на националистички начин покушао искривити слику БиХ и величати национализам. Борба против корупције је такође један од кључних проблема с којима се БиХ сусрела у овој години, али то морамо решити због приступања БиХ ЕУ – рекао је лидер СДА.

Осврнуо се и на окончање процеса против Ратка Младића, те додао да се нада да ће пресуда која је најављена за новембар 2017. донети сатисфакцију свим породицама жртава, пренели су бх. медији.

Ћутање као одобравање

Председник СДА Бакир Изетбеговић рекао је данас у Сарајеву да је направљен преседан приликом избора новог судије Уставног суда БиХ из реда странаца и да ће тако, вероватно, да буде настављено и у будућности.

– Ми смо у Председништву БиХ ћутали на избор новог судије Уставног суда БиХ, а ћутња је знак одобравања, што је тако схватио и предлагач – рекао је Изетбеговић.

Он је на традиционалној новогодишњој конференцији за медије СДА појаснио да је предлагач рекао да, с обзиром на то да није било никакве примедбе, сматра да је Председништво БиХ сагласно са избором судије Уставног суда БиХ „и тиме је та ствар решена“.

Изетбеговић, који је бошњачки члан Председништва БиХ, најавио је да ће Председништво практично на исти начин и у наредном периоду да допусти именовања нових судија Уставног суда БиХ из реда странаца.