Прочитај ми чланак

ИЗДАЈНИК Вучић и његово министарство правде одбијају да уруче тужбу против НАТО

0

Иако Министарство правде још не уручује тужбу коју је пре годину дана против алијансе поднео нишки адвокат Срђан Алексић, он не одустаје – у јануару стижу две нове.

Ни 22 године после НАТО агресије није познато колико је тона осиромашеног уранијума бачено на Србију, а још увек се нагађа и о последицама које је бомбардовање оставило на здравље нашег становништва. Иако је пре годину дана нишки адвокат Срђан Алексић пред Вишим судом у Београду поднео прву појединачну тужбу против НАТО-а због угрожавања здравља и живота, до данас није заказано рочиште јер тужба још увек није ни стигла на адресу алијансе.

– Поднели смо тужбу 20. јануара 2021, у мају је преведена на енглески и од тада чекамо да је Министарство правде уручи НАТО-у. Према Закону о парничном поступку, када је у питању страно правно лице, могуће је предати је на инострану адресу или у представништву. А НАТО има представништво у Београду. Ту су и друге могућности – од тога да се тужба пошаље електронски, објави на огласној табли, ангажује страна агенције која би је уручила… Будући да се уручује дипломатским путем, рок је шест месеци, што је у овом случају истекло. Али како је реч о шкакљивој теми, имамо разумевања и сачекаћемо још неко време – објашњава Алексић за „Политику”.

Шта се дешава с тужбом и на коју ће адресу она бити прослеђена, питања су на која Министарство правде није одговорило нашем листу.

Алексић је тужбу поднео у име пензионисаног пуковника Војске Србије који је у Копненој зони безбедности сектор Б био од децембра 2000. до јула 2001. године, прецизније 201 дан. Изводио је вежбе у веома озраченом подручју, на брду Пљачковица крај Врања, које је гађано муницијом с осиромашеним уранијумом, што је потврђено и званичним подацима Војске Југославије. Карцином меких ткива му је дијагностикован пре неколико година. Име свог клијента адвокат Алексић чува у тајности како би избегао сензационализам, али и интересовање јавности с обзиром на то да је пуковник у тешком здравственом стању.

Помоћ стиже и од чувеног адвоката Анђела Фјоре Тартаље, који је пред тамошњим судовима добио 253 случаја штитећи италијанске војнике

– То што Министарство правде не прослеђује ову тужбу не значи да ћемо да се повучемо. Колико већ у јануару поднећемо две нове тужбе. Реч је такође о припадницима Војске Југославије који су боравили на Косову и који су оболели од карцинома, попут италијанских војника који су тамо учествовали у мировним мисијама. У тим случајевима ће нам помоћи и адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је пред тамошњим судовима добио 253 случаја штитећи италијанске војнике – открива Алексић.

Како је раније објаснио Тартаља, у овим случајевима најважније је доказати узрочно-последичну везу између болести и боравка на простору који је контаминиран осиромашеним уранијумом. Према његовом мишљењу, у Србији би то било и лакше јер су италијански војници на Косову боравили након бомбардовања, док су у Србији и војници и цивили на тим подручјима и живели и служили у време агресије.