Прочитај ми чланак

ИЗБОРНИ ЦИРКУС Режим штанцује личне карте Србима из РС и пописује гастарбајтере?

0

У последња три месеца, Министарство унутрашњих послова Србије је по хитном поступку поделило више хиљада личних карата грађанима Републике Српске, који ће гласати на предстојећим парламентарним изборима у Србији, открива више извора на друштвеним мрежама.

Људи који раде на држављанстима откривају да „падају у несвест од посла“, односно да раде без предаха. Незванично, до избора би неколико десетина хиљада личних карата државе Србије требало да буде подељено, а гласачи из Републике Српске би тако послужили за подизање цензуса, али и за помоћ још некој листи да пробије изборни цензус. Постоје претпоставке и да се ова акција изводи у сарадњи са властима у РС.

Фото: А.С.

Такође, Покрет слободних градјана (ПСГ) саопштио је да упозорава јавност да је Српска напредна странка (СНС), како тврде, кренула у акцију прикупљања података држављана Србије који живе и раде ван земље како би на изборни дан манипулисала њиховим бирачким правом.

У саопштењу се наводи да се члану Правног тима ПСГ Вуку Ђорђевићу обратио грађанин који више не живи у Србији, коме је активистикња СНС, његова познаница, тражила личне податке, као и контакте других људи из његовог окружења који су јој потребни, како пише, за „изборе за (председника Србије Александра) Вучића, како би добила посао“.

„Из наведеног јасно закључујемо да активисти СНС-а имају задатак да прикупљају личне податке наших држављана са пребивалиштем у иностранству, како би спровели у дело оно што годинама раде, а то је да након затварања бирачких места гласају уместо људи који не живе у Србији. У условима бојкота избора и без активних контролора опозиције на изборним местима, тај задатак ће им бити никад лакши“, оцењује ПСГ.

Наводи се да се у емиграцији, према подацима Министарства спољних послова Србије, налази милион и по људи, али да због компликованог процеса за гласање у инистранству никада се не одазове више од 15 хиљада градјана, те, образлаже покрет, остаје огроман број листића којима се може манипулисати.

Ђорђевић је у саопштењу навео да ће Правни тим ПСГ будно пратити целокупан изборни процес и позвао је грађане који уоче било какве неправилности у предизборној кампањи и бирачким местима да им се јаве како би реаговали и „потпуно обесмислили намештене и нерегуларне изборе“.

Такође, позвао је грађане да искористе могућност да након избора провере да ли су гласали и утврде, ако нису гласали, да ли је неко то учинио уместо њих.