Прочитај ми чланак

ИЗ ЏЕПА НАРОДА: За стадион у Сурчину 900 милиона динара за управљање и надзор

0

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је за „управљање пројектом“ и „стручни надзор“ на изградњи линијске инфраструктуре за потребе изградње Националног стадиона у Сурчину наменило 900 милиона динара.

Наиме министарство је 4. јуна огласило набавку под називом: „услуге управљања пројектом и вршење стручног надзора на изградњи линијске инфраструктуре за потребе изградње Националног фудбалског стадиона на територији градске општине Сурчин у Београду“.

У плану јавних набавки Министарства стоји да је процењена вредност ове набавке 900 милиона динара, односно око 7,6 милиона евра.

Национални стадион на „непримереном“ месту

Рок за извршење услуга „управљања пројектом“ и „стручни надзор“ је пет година (60 месеци), види се из огласа о јавној набавци.

Од понуђача се, између осталог, тражи да је у обрачунској 2021. години остварио укупан приход од минимум 1,8 милијарди динара пословног прихода, а рок за подношење понуда је 20. јун.

Линијски инфраструктурни објекат је јавни пут, јавна железничка инфраструктура, метро, ваздушна саобраћајна инфраструктура (полетно-слетна стаза, рулна стаза, платформа, као и објекти у њиховој функцији), оперативна обала у лучком подручју, електроенергетски вод, нафтовод, продуктовод, гасовод, деривациони цевовод, објекат висинског превоза, линијска инфраструктура електронских комуникација, водоводна и канализациона инфраструктура и слично, пише у Закону о планирању и изградњи.

Министарство је у техничкој спецификацији навело да је процењена вредност линијске инфраструктуре за потребе изградње Националног фудбалског стадиона око 180 милиона евра.

У истој спецификацији, међутим, није детаљно образложено шта све обухвата „управљање пројектом“ и стручни надзор“, а Министарство грађевине до објављивања текста није одговорило на питања Нове економије упућена 6. јуна.

Оно што је наведено је то да се на комплексу површине од око 120 хектара, а који се инфраструктурно опрема, налазе саобраћајне површине, путни објекти и мостовске конструкције, комплетна хидротехничка инфраструктура са третманом отпадних вода, комплетна енергетска инфраструктура од напонског стања 110кВ.

Ту су и комплетна телекомуникациона инфраструктура са инсталацијама и уређајима за контролу безбедности, комплетне гасне и термотехничке инсталације, инсталације и уређаји за ПП заштиту, партерно уређење и озелењавање и остале непоменуте инсталације и уређаји.

Ипак, понешто о обавезама фирме која буде изабрана се може закључити из „модела уговора“ где пише да су обавезе извршиоца, између осталог, да „изради пројектни задатак“, да „изради конкурсну документацију и изврши избор извођача радова“, да „координира активностима свих учесника у поступку изградње“, као и „да једном месечно извештава наручиоца о статусу Пројекта“.

Влада је, како пише у моделу уговора, 11. маја дала сагласност да се пројекат изградње линијске инфраструктуре за потребе изградње Националног стадиона прогласи од пројектом од посебног значаја.

Иначе, Закон о посебним поступцима​​ ради реализације пројеката изградње и реконструкције линијских инфраструктурних објеката од посебног значаја за Србију предвиђа да у случају хитности и угрожености реализације пројекта Влада може донети одлуку да се за пројекат или поједине фазе не примењују прописи којима се уређује поступак јавних набавки, већ се на њих примењује посебан поступак за избор стратешког партнера.

Шта ће нама национални стадион

Влада је почетком године утврдила Просторни план подручја посебне намене Националног фудбалског стадиона. Површина обухваћена планом износи око 119 хектара. Површине за спортске објекте и комплексе (национални фудбалски стадион и помоћни спротски објекти), како се види у просторном плану, износе око 46,5 хектра.

Подручје на којем ће се градити стадион налази у широј зони санитарне заштите Београдског водоизворишта.

Хидрогеолог и бивши секретар за животну средину у градској управи Бранислав Божовић рекао је раније за Нову економију да је то „непримерено“ и да је „неоправдано тамо градити стадион тих димензија“.