Прочитај ми чланак

Испоштовао Манделу: Тома на сахрани поручио да је Србија спремна на дијалог са Косовом

0

Nelson_Mandela_1998

Председник Србије Томислав Николић и министар спољних послова Иван Мркић, који у Јоханесбургу присуствују комеморацији поводом смрти Нелсона Манделе, имали су бројне сусрете са највишим страним званичницима.

Председник Србије разговарао је са председником САД Бараком Обамом и његовом супругом Мишел, а фотографију са сусрета објавио је на свом профилу на Инстаграму,

Председник Николић рекао је у разговору са америчким лидером да је отпочињање преговора у јануару логичан след догађаја на европском путу Србије.

666
„Председник САД-а, Барак Обама нагласио је да је неопходно наставити конструктиван дијалог између Београда и Приштине, а председник Николић је додао да постоји спремност Србије да се дијалог настави и да је Србија искрено посвећена пријатељским односима са свим народима који живе на подручју Балкана“, наводи се у тексту који на Николићевом профилу на Инстаграму прати ову фотографију.

Николић се срео и са потпредседником Кине Ли Јуенчаом.

Николић и Мркић сусрели су се са француским председником Франсоа Оландом и министром иностраних послова Лораном Фабијусом, премијером Велике Британије Дејвидом Камероном, као и са председником Европског савета Херманом ван Ромпејом.

Шеф српске дипломатије се срео и са министарком спољних послова Јужноафричке Републике Маите Емили Нкоана-Машабане.

 

(Блиц)