Прочитај ми чланак

Ирена Вујовић би могла да промени ресор, Басту гура фракција СНС за министра

0

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић могла би ускоро да промени ресор и да пређе у Министарство за рад, борачка и социјална питања. Она би на том месту требало да замени актуелну министарку Дарију Кисић Тепавчевић, чија је будућност у извршној власти неизвесна. Неизвесно је и ко ће доћи на чело Министарства пољопривреде које је годинама водио Бранислав Недимовић, с обзиром на то да се помињу два кандидата за ту позицију - Раде Баста из Јединствене Србије и Зоран Анђелковић из СПС.

Актуелна министарка задужена за бригу о животној средини је у редове напредњака ушла је 2008. године. Најпре је била је чланица Главног одбора, да би чланица Председништва партије постала пре шест година. Пре преласка у Владу Србије 2020. године, била је на месту председница Општине Савски венац, а након две године у Влади, током којих практично ништа није ни урадила на пољу унапређења животне средине, Вујовић би могла да промени ресор.

Према незваничним сазнањима, она се разматра као будућа министарка за рад, борачка и социјална питања. На том месту, Вујовић би требало да наследи Дарију Кисић Тепавчевић, која је 2020. године. Према речима извора портала, улога Кисић Тепавчевић у извршној власти још увек није позната и зависиће од процене врха странке, у првом реду Александра Вучића.

Фракција напредњака гура Басту за министра

И док Вујовић би могла да добије премештај, Раде Баста, члан Јединствене Србије и директор ЈКП Београдске електране, се нада унапређењу.

Досадашњи министар пољопривреде Бранислав Недимовић изразио је жељу да не буде у новој Влади Србије, а на његово место, како сазнајемо, могао би доћи Раде Баста. Као могући наследник Недимовића у Влади Србије помиње се и Зоран Анђелковић, али он није желео да потврди ова сазнања нашем порталу. С друге стране, фракција из СНС, која подржава Басту, настоји да предупреди ризике.

Директор Београдских електрана Раде Баста, иначе је дугогодишњи сарадник бившег заменика градоначелника Београда Горана Весића, по професији је професор физичке културе, бивши полицајац и кик-боксер. Медији пишу да је некада био државни репрезентативац у Кик-боку и џудоу.

Баста је у политици је напредовао прво као председник Јединствене Србије за Војводину, где је постао пријатељ са Срђаном Крижевићем, бившим чланом ЈС, а сада представником Српске напредне странке. Управо је Крижевић тај који, како наводе наши саговорници, заједно са Дамиром Зобеницом, лобира унутар владајуће партије како би Баста добио место министра.

Позвао САД да направе нуклеарку у Србију

Баста је раније у интервјуу за недељник Нови магазин рекао да „позива америчке компаније ТераПауер (TerraPower) и Екселон Корпорејшен (Exelon Corporation) да граде прву нуклеарну електрану у Србији“.

„Технологије које примењују ове две америчке компаније имају најповољније цене и пружају максималну безбедност. Они нуде да за период од седам година изграде и пусти се у рад постројење са капацитетом од 350, до чак 500 мегавата, са могућношћу складиштења енергије и сигурношћу која досад није постојала у нуклеарним постројењима“, рекао је Баста.

Он је нагласио да су „модуларне нуклеарне електране за сад као технолошка иновација најбоље решење и имају низ предности, стварају мање радиоактивног отпадног материјала, ефикасније су и много лакше могу да се прикључе на сваку енергетску мрежу“.

Према његовим речима, присуство Русије у енергетском сектору велико је у Србији и „она би као будућа чланица Европске уније (ЕУ) требало да прави партнерства са САД и ЕУ ради успостављања енергетске безбедносне и сигурности“.

„Стога је веома важно да пројекат нуклеарног постројења буде америчка технологија, као и едукација наших будућих кадрова“, рекао је тада Баста.