Прочитај ми чланак

Инсајдер напао Сергеја, опозицију, а стао у одбрану бивше Пинкове водитељке

0

Тешко уздисање, оптужбе да је "плански зван на роштиљање", изостанак одговора или одговарање контрапитањима, лично обраћање и прозивање саговорника, уличарски речник ("оф корс", "капирате", "кафа, слађа), алузија на мало или само њему познате вицеве… Тако Инсајдер описује гостовање Сергеја Трифуновића на Н1. Текст преносимо у целости.

Ово није опис карикираног политичара из неке од нових телевизијских серија, већ истинско гостовање једног председника опозиционог покрета у јутарњем програму телевизије Н1. Све гарнирано причом о жељи за слободним медијима и недовољном броју наступа на телевизијама, пише у тексту објављеном на Инсајдер.нет.

И док озбиљни политичари пажљиво мере како се наступи одражавају на рејтинг, у Покрету слободних грађана после гостовању њиховог председника Сергеја Трифуновића на јутарњем програм ТВ Н1 могли би једино да беспомоћно гледају у властити пад популарности.

Трифуновић није показао нимало поштовања према гледаоцима те телевизије – у питању су они људи, истовремено и гласачи, који су одабрали останак на овом каналу, а водитељка је њихова представница.

Још је мање могао да придобије на своју страну иједног неодлучног гласача који се залаже за слободу медија.

Очигледно је био неспреман на било које питање и вољан једино да говори оно што сам жели, показујући тако своје поимање појма „слободни медији“ – по њему, слободни су они медији на којима му је дозвољено да говори шта хоће, који не постављају никаква питања и који су му наклоњени. Укратко, као да је медиј његов, па и мало осионије од тога.

И што је још горе, чини се да није усамљен у овој перцепцији, да слично размишљају и остали из опозиционих редова, истовремено замерајући такав став представницима власти. С обзиром на сталне критике које из опозиције стижу на рачун гостовања представника власти, очекивано би било да својим примером покажу и докажу како би јавни наступи требало да изгледају, како изгледа цивилизован разговор и како се одговара на сва, па и она незгодна питања, уз дужно поштовање према новинару.

Уместо тога, били смо сведоци истог, па и горег наступа.

Док представници власти новинаре Н1 оптужују да су „Ђиласови и Шолакови“, Трифуновић оптужује јер му се не свиђа потпуно легитимно питање о томе шта је јавно, на Твитеру, писао пре свега три месеца и водитељки одговара прозивајући је због тога што је радила на Пинку.

Уместо извињења и покајања због хвалоспева осуђеном убици премијера, осионо се обрушава на водитељку, оптужујући је за неспремност и за то да је „плански позван на роштиљање“ јер га водитељка пита за нешто што је било „још пре три месеца“.

Праћење овог гостовања код гледалаца је с правом наметнуло питање како би се односио према медијима да је случајно на власти. И јасан одговор: „Боље да не сазнам“.