Прочитај ми чланак

ИНОСТРАНСТВО: Изборе за на Космету организује ОЕБС, на листићима пише „српска дијаспора“

0

mitrovica-izbori171113ras-foto-dusan-milenkovic_f

Косметским Србима ће бити дозвољено да гласају на српским парламентарним изборима 16. марта, а за њихово спроводјење биће задужена Мисија ОЕБС-а на Космету, пише данас приштински дневник Зери.

Јанковић: ДСС ће позвати на бојкот избора на Косову

Говорећи о предстојећим парламентарним изборима на Косову и Метохији, које организује Тачијева администрација, Јанковић је рекао да ће се ДСС према њима односити као и према претходним локалним, када је позивала на њихов бојкот.

Дневник се позива на неименованог високог званичника Владе Србије у оставци који каже да су почели разговори о организацији избора и да се сада разговара о томе у којим ће косметским општинама бити организовани.

Представници шиптарских окупатора у Приштини нису против учешћа Срба на изборима, јер им то омогућава двојно држављанство, али су против одржавања тих избора на територији Космета.

Према том званичнику Србије, најдискутабилније питање је где ће се пребројавати гласови, на територији Космета или ван њега, и како ће изгледати гласачки листићи.

– Остаје да се договоримо о пребројавању гласова, где ће оно бити, на Косову и Метохији или ван њега. Разговара се и о предизборној кампањи, да ли ће је бити или не. Што се тиче гласачких листића, разговара се о томе како ће изгледати они који ће се користити на Космету. Један модел је да на њима буде написано ‘српска дијаспора’ – рекао је тај функционер и додаје да је предлог за тај модел дала Европска унија.

Према његовим речима, тај предлог је дат како би се постигао договор да Приштина попусти у вези с одржавањем српских избора на Косову и Метохији.

(Агенције, фото: Душан Миленковић)