Прочитај ми чланак

Иљбер Хиса – Некада нападао ДСС и “Образ“ ускоро шиптарски “амбасадор“ у Београду

0

Иљбер Хиса, садашњи квази амбасадор Косова у Македонији биће представник косовске власти у Београду, односно официр за везу – функције договорене у последњој рунди бриселских договора Београда и Приштине, сазнају „Вести“ у влади у Приштини.

Иако се спекулисало о више имена, Хиса би требало да буде тај који ће бити именован у ново звање. Пре дипломатског ангажмана, он је у косовској влади обављао функцију
координатора за север, када је најављивао да је приоритет владе у Приштини пуна интеграција севера и тамошњег становништва.

Био је учесник преговора у Бечу, посланик у косовском парламенту, други потпредседник партије ОРА и блиски сарадник лидера те странке Ветона Суроија.

Иљбер Хиса српској јавности је познат и по извештају „Београд једном ногом на северу и отвореним вратима у Бриселу“ сачињеног 2011. године, у коме је између осталог наведено да су највећа безбедоносна претња на северу покрајине локални политичари ДСС-а и припадници „Образа“.

Како је објаснио премијер Ивица Дацич по повратку из Брисела, официри за везу ће бити при мисијама ЕУ у Београду и Приштини и неће имати статус дипломате. Њихов посао ће бити да спроводе у дело оно што буде „договорено и реагују на нека отворена питања која треба да решава“.

 

(Вести онлајн)