Прочитај ми чланак

Симић: Или напредак или улогу ЕУ преузима неко други

0

predrag-simic(Танјуг)

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић изјавио је да ће се у данашњој новој рунди дијалога Београда и Приштине или постићи напредак или ће улогу ЕУ морати да преузме неко други.

„Или ће се постићи напредак у померању и једне и друге стране или се бојим да ће улогу ЕУ морати да преузме неко други“, рекао је Симић.

Симић наводи да је позив високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, која посредује у дијалогу, за нову рунду преговора изненађење, будући да се у међувремену ништа није десило што би ту рунду учинило успешнијом од претходних.

Професор Факултета политичких наука сматра и да јучерашња изјава косовског премијера Хашима Тачија не улива наду да се може очекивати промена става Приштине, а да се, када је у питању став Београда, тешко може очекивати да, имајући у виду све што је до сада речено, остане простор за неки уступак.

 „Србија није одустала од дијалога, јер није ни могла, ни желела. Али, за дијалог је потребно двоје. Србија је отишла веома далеко у сусрет неком споразуму, али тај однос није узвраћен са друге стране“, указао је Симић.

Како додаје, дијалог и постизање договора изазов је и за Београд и за Приштину, али и за сам Брисел, који се није показао да може да доведе преговоре о кризи у бившој Југославији до краја.

„Увек су се негде појављивали Американци. И ових дана се могло чути да би се евентуално у следећој фази могао појавити неко из Вашингтона и ово потврђује да је ЕУ потребан успех у решавању косовског питања. Неуспех у преговорима би био велики минус“, навео је Симић.