Прочитај ми чланак

ИКОНОМИДИС: Није неопходно да Србија призна независност Косова

0

Професор Лондонске школе економије и политичких наука Спирос Икономидис каже да нико сада ни у блиској будућности не тражи од Србије да призна независно Косово.

Он додаје да је важно да се настави процес нормализације односа.

„Важно је да се превазиђе реторика по којој се тврди да се с Приштином преговара по диктату неког са стране. Тај дијалог је важан за будућност Срба и Србије. И потребно је да Београд нађе пут из тога“, рекао је он за „Политику“.

На питање да ли тај пут подразумева признавање независности Косова, он каже да то није неопходно.

„Не верујем да сада или у блиској будућности било ко тражи од Србије да призна независно Косово. Важно је, међутим, да се настави процес нормализације односа, и опет понављам не због тога што то неко тражи, већ због тога што је то у најбољем интересу Србије“, рекао је он.

Према његовим речима, земље Западног Балкана имају европску перспективу и прилично је реално очекивати да Србија и Црна Гора уђу у ЕУ релативно брзо.

Напомиње, међутим, да је питање каквој ће се Унији Србија придружити и какво ће бити њено место у тој организацији.

„Да ли ће то бити ЕУ у којој ће постојати различите категорије земаља чланица, можда не званично, али вероватно да незванично“, наводи он.

Ипак, додаје да је за Србију најбоље да буде у друштву земаља унутар којег постоји више солидарности и шанси за развој и напредак и где су на столу многе бенефиције.

„Не кажем да је ЕУ савршено место, али мислим да је то место на којем би земља попут Србије требало да припада“, истиче он.

Он сматра да ће Велика Британија и после Брегзита имати своју улогу у региону, а пре свега на пољу безбедности.