Прочитај ми чланак

ИГУМАН ВИСОКИХ ДЕЧАНА ПОРУЧУЈЕ ЂУРИЋУ То је ратнохушкачка реторика мрачних времена

0

Питање Косова и Метохије није и никада неће бити питање политике, већ опстанка народа и наше Цркве у миру и достојанству.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић одговорио је на “оптужбе” директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића.

“Искрено му је жао што је Ђурић повређен чињеницом да је изражена забринутост о подели у којој би највећи део нашег народа сценаријем евентуалне територијалне поделе остао ван граница Србије и био изложен новим прогодима”.

“Ту бригу је јавно први изразио Св. Архијерејски Сабор СПЦ у мају месецу и дели је огроман број нашег верног народа, који нам се стално јавља и активно показује солидарност на молебанима за наш страдални народ на Косову и Метохији. Ратнохушкачка реторика неких медија још од почетка месеца јуна, али и конкретне намере да се „спонтано“ изазове територијална подела, с правом су нашег Владику и све нас дубоко забринули и приморали га да се огласи. Драго нам је да смо актуелизовањем ове теме барем донекле допринели да се овакав сценарио не догоди или барем одложи, јер ниједна територијална подела о којој се све отвореније говори, као што знамо, никада не бива у миру и неминовно води до страдања невиних”, написао је он.

Како је додао, не би да одговара на “неосноване и непримерене нападе које подсећају на сличну реторику неких ранијих мрачних времена”.

“Радије бих рекао да бисмо сви ми овде са великом радошћу упутили искрену захвалност и похвалу нашим властима, а ја лично и најдубље извињење због исхитрене сумње, ако би наши политички представници јавно одбацили сваки евентуални сценарио поделе територије Србије на Косову и Метохији, и уколико би потврдили да остају верни Уставу Србије на коме су се заклели (пред Еванђељем) потврђујући да је КиМ неотуђиви део Србије и да ће као такво за Србију званично и остати, без обзира на ситуацију на терену која је насилно проглашена мимо Резолуције 1244 и многих међународних принципа”, наводи он.

Како наглашава, ово није и никада неће бити питање политике, већ опстанка народа и наше Цркве у миру и достојанству.

“Очување целовитости Србије и одбацивање идеје поделе територије, која би се тешко одразила на већину нашег народа на КиМ и најважније светиње, званични су ставови СПЦ изражени на заседању Св. Архијерејског Сабора у мају ове године. Зато би све нас овде оваква охрабрујућа изјава политичког руководства Србије чврсто успокојила и унела мир међу наш верни народ на Косову и Метохији. Онда ћемо, надам се, заједно и јединствено наставити да се трудимо да радимо, свако на свој начин, на побољшању живота нашег народа и других људи који овде живе, кроз одговоран дијалог са косовским Албанцима, са којима желимо да живимо у миру и поштовању”, нагласио је Сава Јањић.