Прочитај ми чланак

И Војводина услов за улазак у ЕУ?

0

Београд – Европска комисија (ЕК) ће у сарадњи са војвођанском администрацијом, пажљиво пратити утицај одлука Уставног суда Србије на живот људи у Војводини и на процес децентрализације Србије. Ово је саопштила војвођанска влада после састанка председника покрајинске скупштине Иштвана Пастора и комесара за проширење ЕУ Штефана Филеа пре два дана у Бриселу.

Између осталог, договорено је да ЕК на основу сталне комуникације са покрајинском администрацијом, те информације уврштава у Извештај о напретку Србије у процесу придруживања ЕУ.

Тако се испоставља да нису нереални сценарији да ће после Косова и Војводина послужити за нова условљавања Србије. Притисак је све интезивнији и појављује се у разним облицима. За сада се они најрадикалнији сецесионисти у северној покрајини појављују на друштвеним мрежама и под псеудонимом као што је случај са фејсбук страницом „Војвођански отпор“ или сајтом „Слободна Војводина“.

– Више нема „глупих Лала“. Није их у ствари никад ни било. Само су били тихи – културни. Али и тим „финим и културним“ дозлогрди – и докурчи. А докле. То ће Србија тек да види. Па дал’ Чанак, или Пајтић – или неко сасвим други или трећи. Ми се полако окупљамо. И спремамо. Војводина ЋЕ БИТИ Слободна и Независна. Не као Претпоставка. Већ као Чињеница, део је прогласа присталица „слободне Војводине“.

На све ове антидржавне сајтове и прогласе, државно тужилаштво не реагује. Напротив, влада Војводине је у среду формирала Координационо тело за сарадњу са Владом Србије и, како тврде из Новог Сада, то је учињено након претходног договора двојице премијера Ивице Дачића и Бојана Пајтића.

„Боља координација неопходна је ради решавања низа проблема чији су узрок вишеструко оспоравање надлежности и уставне позиције АП Војводине у претходних неколико месеци“, наводи се у саопштењу покрајинске владе.

Ако се неко, као што је то учинио оснивач невладине организације Напредни клуб Чедомир Антић, усуди да предложи укидање аутономије, буде дочекан на нож.

„Неки интелектуалци као да нису извукли никакве поуке из бродолома који су нам се догодили у претеклих пет деценија и чак отвореније и милитантније исказују нетрпељивост према сваком виду сарадње, а имају поверење пре свега, у хијерархију и командовање“,  оцењује предлог Напредног клуба социолог Јован Комшић.

Историчар Антић прихвата да је предлог радикалан али да „оно што се догађа на северу угрожава сам опстанак Србије као државе“. Према овом предлогу, Србија би имала девет региона, а Нови Сад би био главни град.

„Концепт који предлажемо заувек одваја грађане који су незадовољни устројством Србије, економским или периферним положајем севера државе, од оних који желе распад Србије и остварење шовинистичкг пројекта националне државе за два одсто становника Срема, Баната и Бачке „, објашњава Антић.

Коштуница: Устав брана распарчавању државе

Коалиција невладиних организација Грађанска Војводина затражила је јуче под хитно доношење новог устава јер је постојећи „генератор бројних политичких и друштвнеих турбуленција у земљи“. Супротно аутономашима, председник ДСС Војислав Коштуница, који је био премијер у време доношења актуелног Устава, тврди да је тај акт „од првог дана мета напада“ јер је брана распарчавању државе.

Како „слободари“ раде

И док се присталице“војвођанског отпора“ позивају да бојкотују српске институције, извесни Милош Подбарчанин, осуо је паљбу и на Теофила Панчића, такође заговорника грађанске Србије, зато што им замера анонимност. „Војвођански слободари бирају анонимност и окриље интернета да не би било жртава – одговорио је Подбарчанин.

 

(Вести)