Прочитај ми чланак

И ВЕЧЕРАС Протест код цркве св. Марка због прогона Срба и СПЦ у Црној Гори (ВИДЕО)

0

У петак 15. маја, у 19 часова је ново окупљање испред цркве Светог Марка и протестна шетња до Председништва!

Захтевамо да председник Србије јавно осуди хапшење владике Јоаникија и затражи престанак прогона Срба и СПЦ у Црној Гори.

Организатори и ученици скупа подршке епископу Јоаникију „Свећом за слободу“.

ЗАХТЕВИ УЧЕСНИКА СКУПА „СВЕЋА ЗА СЛОБОДУ“ 

1. Да председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије јавно и недвосмислено најоштрије осуде Мила Ђукановића и његов режим, а посебно репресивно хапшење епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, свештеника Српске православне цркве и њених верника у Црној Гори, сурово обрачунавање полиције са мирним демонстрантима и пребијање деце, као и свеукупно гажење основних људских права Срба и верника СПЦ у Црној Гори.

2. Упућивање протестне ноте Србије властима Црне Горе због отимања светиња Српске православне цркве у Црној Гори и свеопште репресије према тамошњим Србима и православним верницима.

3. Да Република Србија пред Уједињеним нацијама, Саветом Европе, ОЕБС-ом и другим међународним институцијама покрене питање положаја Срба у Црној Гори, уз навођење тачних и исцрпних података о томе да су Срби изложени прогонима и ограничавању верских и националних слобода, да им је онемогућено запошљавање и напредовање у државним органима, као и то да се, према свим меродавним статистичким подацима, у Црној Гори спроводи планско асимиловање Срба.

4. Ускраћивање гостопримства Ђукановићевом амбасадору у Србији Тарзану Милошевићу, свођење дипломатских односа са Црном Гором на конзуларни ниво током трајања кризе, те раскид споразума између Републике Србије и Републике Црне Горе о узајамном заступању и пружању конзуларне заштите и услуга.

5. Хитно усвајање у Народној скупштини Србије „Резолуције о положају и угрожености Срба и Српске православне цркве у Црној Гори“.

Подсећамо да је према Уставу, Република Србија дужна да штити права и интересе својих држављана и Срба у иностранству. Докле год власти у Србији не буду предузеле наведене мере и испуниле своју уставну обавезу, сматраћемо да су Александар Вучић и Влада Србије саучесници Мила Ђукановића у затирању Српске православне цркве и српског народа у Црној Гори.

Скуп су, поред осталих подржали и: народни посланици Ђорђе Вукадиновић и Миладин Шеварлић, професори универзитета Слободан Антонић и Дејан Мировић, студент Правног факултета Немања Вучковић, адвокат Горан Ђорђевић, новинар Миодраг Зарковић, председник Образа Младен Обрадовић, председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић, председник Савеза Срба из Црне Горе Жељко Чуровић и други.