Прочитај ми чланак

„Хтели смо сутра да отворимо границу, сад нећемо“

0

MILANOVIC

Хрватски премијер Зоран Милановић навео је да „оваква врста манипулација може да прође у Београду, али не у Загребу и Бриселу“, као и да Хрватска има одговор.

Милановић изјавио је рано јутрос у Бриселу да су контрамере које је Србија увела Хрватској смешне и најавио ескалацију спора.

„Жао ми је због овога, али ове мере су смешне“, рекао је Милановић новинарима након маратонског самита лидера ЕУ у Бриселу

“Жао ми је због овога, ја сам један од већих пријатеља Срба у Хрватској, али и Србијанаца, што је нешто друго. Јуче је Вучић рекао да ће урадити све што може и није урадио ништа”, рекао је Милановић.

Поновио је да је очекивао да Србија почне да део избеглица шаље на границу са Мађарском, а не да их све организовано и даље шаље Хрватској.

На питање да ли се на самиту разговарало о граници Милановић каже да о томе није било ни речи.

“Ја се не ругам Србији, мени је жао због тога, али оваква врста манипулације можда пролази у Београду, али не у Загребу и Бриселу”, рекао је.

Он наводи да је отворен за разговоре и да то није фраза, али је поновио да очекује од Србије да не оптерећује Хрватску и да део избелгица шаље на Хоргош.

На питање хоће ли отворити границу каже је да неће, иако је то било планирано за сутра ујутру.

Осим тога, Милановић је истакао да Загреб већ има одговор који ће објавити министар унутрашњих послова Ранко Остојић.

“Ми ћемо имати малу штету, а они велику. Неће бити насиља и рата, да се разумемо. Све је мирно. Али ово није нормално понашање”, рекао је Милановић после поноћи.

Извештац Тањуга са прелаза Батровци јавља да је Хрватска, након што је Србија увела забрану за увоз хрватске робе, престала да пропушта грађане са српским пасошима на своју територију.

У поноћ је истекао рок који је Србија дала Хрватској да отвори границу, па је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић на граничном прелазу Батровци изјавио да од тог тренутка хрватска роба ни на који начин не може да уђе у Србију. Подсећамо, Милановић је у среду око 23 часа изјавио да вечерас неће бити договора и „да ће се сви вратити кућама и гледати своје интересе“.

Извор: Танјуг / Б92