Прочитај ми чланак

Хрватска слави, Расим Љајић – држава не намерава да прекине сарадњу са Хашким трибуналом

0

Хрватска слави ослобађајућу пресуду генералима Готовини и Маркачу. Хашки трибунал изгубио кредибилитет, рекао Расим Љајић.

Ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу различито примљена у Хрватској и Србији. Славља на улицама Хрватских градова. Српски званичници оцењују да је Трибунал у Хагу, овом пресудом, изгубио кредибилитет.

 

Грађани окупљени на главном загребачком тргу, али и другим градовима Хрватске, пропратили су бурним аплаузима данашњу одлуку жалбеног већа Хашког трибунала да се Анте Готовина и Младен Маркач ослободе тачака оптужнице и пусте на слободу.

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић рекао је да је Хаг изгубио кредибилитет и да је улога Трибунала да истражи догађаје на простору бивше Југославије и да се задовољи правда. „А 20 година касније нема правде. Селективна правда је гора од неправде“, рекао је Љајић.

„Нема удруженог злочиначког подухвата, одговорности, ни казне. Да све није чисто, говори прегласавање. Ова одлука нас враћа три године уназад, а перцепција Хага ће бити гора него што је била“, истакао је Љајић.

Љајић је рекао и да су Србији везане руке овом пресудом и да смо ми испунили све обавезе, као и да држава не намерава да прекине сарадњу са Хашким трибуналом.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу у Хагу показује да је озбиљно угрожен принцип кажњивости ратних злочина и додао да је таква одлука Хашког трибунала скандалозна.

„Ради се о једном од највећих ратних злочина на простору бивше Југославије, о убиствима, протеривањима и угрожености више стотина хиљада људи, а да за то нико није одговарао“, рекао је Вукчевић Танјугу.

Према његовим речима, правно је несхватљиво да је при једнако утвђеном чињеничком стању првостепено судско веће оптуженима изрекло високе казне, а да је другостепено веће донело дијаметрално супротну одлуку.

Потпредседник Самосталне демократске српске странке и председник Српског народног већа Милорад Пуповац изјавио је да оно што је добро за генерале Младена Маркача и Анте Готовину, који су у Хагу ослобођени оптужби, није добро за жртве и наставак обнове помирења у регији.

„Након ове пресуде која је добра за генерале, остаје питање ко је одговоран за убиства, прогон, уништење и паљење кућа, јер до сада за то још нико није одговарао“, рекао је Пуповац, а преноси Хина.

 

Хрватски председник Иво Јосиповић рекао је да је радостан због тога што су на слободи Анте Готовина и Младен Маркач – људи, за које је, како је рекао, био уверен да су невини.

„Драго ми је да је пресуда оваква каква јесте јер ми смо знали да Олуја није била злочиначки подухват. Злочина је било, али за њих генерали нису криви“, рекао је председник Хрватске за Т портал у првом реаговању после изрицања ослобађајуће пресуде за хрватске генерале.

Јосиповић ће се јавности обратити на конференцији за новинаре око 11 сати.

Премијер Хрватске Зоран Милановић захвалио је Анти Готовини и Младену Маркачу „што су толико издржали за Хрватску“ и рекао да зна да није било лако ни њима ни њиховим породицама.

„Одлука је била подељена, што само говори колико је танка црта између истине и неистине, правде и неправде. Ради се о очито двојици недужних људи, али то не значи да рат није био крвав, да није било грешака. Било је грешака, и за то је одговорна хрватска држава“, рекао је хрватски премијер. 

Изрицање пресуде Жалбеног већа хрватски ратни ветерани пратили су уживо на видео бимовима у Загребу, Ђурђевцу родном месту Младена Маркача и Пакоштанима где је рођен Анте Готовина.

Хрватски медији преносе да је шест до седам хиљада људи на Тргу бана Јелечића „у даху пратило сваку реч које изговарао главни судија Жалбеног већа Теодор Мерон“.

Онда је дошло до одушевљења када је Мерон прочитао да није било удруженог злочиначког подухвата, а затим је после изрицања ослобађајуће пресуде почело славље.

Окупљени су махали хрватским заставама и скандирали „Анте, Анте“, „Хрватска, Хрватска“, „Вуковар, Вуковар“ и певали „Зови само зови, сви ће соколови за те живот дати“, а скуп је организовала Координација ветеранских удружења.

На тргу је у току програм, грађани се веселе, а запаљена је и једна бакља.

Један од организатора скупа, председник Удружења специјалне полиције Јосип Клем, рекао да посебно треба захвалити Цркви која је једина веровала у невиност генерала.

 

(РТС)