Прочитај ми чланак

Хрватска не одустаје од блокаде Србије на путу ка Европској унији

0
 
(Илустрација Новица Коцић

(Илустрација Новица Коцић

Србија је потпуно спремна за отварање поглавља 23 у приступним преговорима са Европском унијом (ЕУ) и лично се надам да ће оно бити отворено за време холандског председавања Унији, поручио је  амбасадор Холандије у Београду Хенк ван ден Дол.

„Читао сам и видео много у српским медијима у вези са динамиком отварања поглавља 23, али представници медија можда и не би требало да верују свему што виде и прочитају”, напоменуо је Ван ден Дол и подсетио да се највећи део преговора дешава у Бриселу иза затворених врата.

Европска комисија одлучила је да ово поглавље буде отворено на почетку приступних преговора, јер је то врло озбиљан процес у којем нема пречица, објаснио је Ван ден Дол у интервјуу агенцији Фонет.

Према његовом мишљењу, Србија је потпуно спремна за отварање поглавља 23, припремила је сву пратећу документацију и планове, због чега је Европска комисија и предложила Савету ЕУ његово отварање.

Напомињући да је сада на Савету, у којем је 28 држава, да донесе коначну одлуку о томе, Ван ден Дол је истакао да Холандија, као земља која председава ЕУ, има важну улогу у процесу координације овог процеса и убеђивања чланица Уније.

„И могу да вас уверим да смо скоро при крају тог процеса. Али, кад кока седи на јајима, боље је не узнемиравати је”, оптимистичан је Ван ден Дол, који ипак сматра да „сам датум отварања поглавља нема неку посебну важност”.

„Поглавље ће сигурно бити отворено врло брзо, а ја се лично надам да би могло да се деси и у току нашег председавања ЕУ”, истакао је Ван ден Дол.

С друге стране, Миро Ковач, шеф дипломатије Хрватске, једне од 28 држава чланица Савета ЕУ, негирао је да се у Бриселу може чути да ће на Хрватску бити „дипломатског притиска” због чињенице да није дала сагласност за отварање првих поглавља у преговорима ЕУ са Србијом.

Ковач је негирао да Хрватска блокира Србију у приступним преговорима са ЕУ. Како је пренео Танјуг, Ковач је у интервјуу за Магазин „Јутарњег листа”, на констатацију тог листа да се сада говори о „хрватској блокади Србије”, одговорио: „Ма каква блокада”.

„Реч је о испуњавању критеријума у ’поглављу свих поглавља’, оном посвећеном правосуђу и основним правима. Ради се, дакле, о вредностима које чине идентитет наше европске породице”, казао је он. Ковач је истакао и да је јасно да је потпуна сарадња с Хашким судом критеријум у преговорима.

„Исто тако је врло јасно да држава из које су потекли планови за ратове деведесетих не може бити судија и полицајац за ратне злочине за све земље бивше Југославије, укључујући Хрватску. Замислите. То је апсурдно, дапаче историјска перверзија, и онемогућава добросуседску сарадњу”, оценио је Ковач.

Јасно је, како је навео, да Србија мора примењивати начело владавине права у случају међудржавног споразума о заштити мањина.

„Очекујемо да хрватска мањина буде заступљена у Народној скупштини Србије, и то на темељу закона, као што то предвиђа међудржавни споразум. Србија ће се током преговора мењати, јер ће усвајати заједничке европске вредности”, каже Ковач.

На питање да ли је Хрватска свој став образложила другим чланицама ЕУ и Европској комисији и колико је хрватска дипломатија сада ангажована у томе, Ковач је одговорио потврдно. „Наравно да су упознате и наравно да је служба спољних послова ангажована на том плану”, рекао је хрватски министар.

Подсетимо, председник хрватског Сабора Жељко Рајнер у суботу је одбацио критике председника Одбора за Европску унију немачког Бундестага Гинтера Крихбаума упућене Хрватској због блокаде преговора између Србије и ЕУ. Рајнер тврди да то нису ставови Немачке и ЕУ, као и да Хрватска неће одустати од својих ставова.

„То није став Немачке и Европске уније него став једног немачког политичара који се, бојим се, из одређених разлога предимензионира”, рекао је Рајнер, додајући да „Хрватска од својих ставова неће одустати”. 

Усташки графити у Загребу, Томпсон предавао ученицима уз „За дом спремни”

Непознати вандали ишарали су у дане викенда Споменик жртвама фашизма у Спомен-парку Дотршчина у Загребу, пренела је НВО Антифашистички вјесник на својој фејсбук страници.

Реч је о једном од споменика који сведочи о злочину усташког режима, када је убијено више хиљада људи, а жртве су углавном били Јевреји, Срби, Роми и хрватски антифашисти из Загреба и околине, наводи Јутарњи. Како је пренео Танјуг, широм парка, који је дом споменицима врхунских вајара попут Војина Бакића, споменици су осванули исцртани црним спрејом усташким „У”, кукастим крстовима, али и Динамовим „Д”, што сугерише да су починиоци „навијачи” загребачког фудбалског клуба.

Такође, xрватски медији пренели су да је певач Марко Перковић Томпсон учествовао на верској трибини за младе у католичкој основној школи у Шибенику, током које је ученицима пуштена његова песма „Чавоглаве”, која почиње усташким поздравом „За дом спремни”.

Многи ученици запевали су песму, чији један стих гласи „чујте, српски добровољци, бандо, четници, стићи ће вас наша рука и у Србији”, након чега се проломио „громогласан аплауз”. Томпсон, који је познат по величању и пропагирању усташтва, ученицима седмог и осмог разреда основне школе, као и и средњошколцима, говорио је о вери и љубави према породици и богу, пренео је хрватски портал Индекс, подсећајући да је Томпсон певао и песму „Јасеновац и Градишка Стара” у којима се величају „клаонице” и „месаре” усташких крвника Јуре Францетића и Макса Лубурића. 

Извор: Политика