Прочитај ми чланак

ХОЋЕ-НЕЋЕ: Вучић код Ердогана 7. маја, а код Путина 9. маја?

0

Србија још није добила позив за присуство инаугурацији председника Русије Владимира Путина 7. маја у Москви. Председник Вучић оставља могућност да се то деси у наредним данима. Аналитичари оцењују да је реалније да до посете Москви на високом нивоу дође неколико дана касније.

Док Владимир Путин буде полагао заклетву за четврти мандат на месту председника Русије, Александар Вучић биће са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом у Анкари. Од одласка у Москву, на високом нивоу за сада нема ништа, али…

„Да сачекамо још који дан да видимо да ли ће Србија добити званичан позив или неће, али ми имамо добре, одличне односе са Руском федереацијом и желимо још боље. У наредним данима, трећег, четвртог, знаћемо шта ће бити осмог или деветог“, рекао је председник Вучић.

Да ли то значи да је Београд онда дигао руке од посете Москви седмог маја, и да чекају следећу прилику која би могла да буде већ два дана касније, на Дан победе против фашизма, када се у Москви традиционално одржава војна парада,.

„Не могу да кажем да очекујем, надам се, ових дана ћемо имати потврду или негацију оног што сам рекао“, рекао је Вучић.

Аналитичари имају опречна мишљења око тога што позивница није стигла на Андрићев венац. Од тога да то и није по протоколу, до тога да у односима Београда и Москве није баш све како треба.

„Сам руски протокол је такав да се апсолутно не позивају председници страних држава, код нас се око тога ствара једна врста фаме у медијима, можда и зато што смо под врстом притиска кругова са запада, па желимо да представимо да има и таквих притисака са истока, како би се ти притисци са запада релаксирали и не би ли се стекао утисак да развијамо савезничке односе са Москвом“, сматра политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

„То што Вучић не иде само се уклапа и распирује те приче у којој мери су релативно хладни односи. У сваком случају нису онако срдачни као што би званичници желели да представе“, каже спољнополитички коментатор Бошко Јакшић.

Медији преносе да је из региона једино Милорад Додик добио позивницу. Међутим, како каже, свакако не би могао да иде, јер слави Ђурђевдан.

„Ја видим из медија да сам позван, али ја у мом кабинету.. је л’ тако…немам никакав позив“, рекао је Додик.

Што се тиче представника Србије, аналитичари су сагласни да је много реалније да неко оде у Москву 9. маја.

„Било би добро да Вучић оде и присуствује Дану победе. То није питање избора између истока и запада, већ је то одавање почасти антифашистичкој борби“, каже Бошко Јакшић.

„Сигуран сам да ће Вучић бити позван, осим ако Београд не сматра да нам у овој ситуацији не одговара да демонстрирамо пред западом специјалне везе с Москвом, па на неки начин издејствујемо да не добијемо ту врсту позива“, оцењује Драгомир Анђелковић.

Али пре тога Вучића чека посета Анкари и састанак са Ердоганом. Као најаву тог састанка, Вучић је јуче поздравио бициклисте који ће возити од Стамбол капије у Београду, до Београдске капије у Цариграду. И тиме, како каже, две државе показују да су – велики пријатељи.