Прочитај ми чланак

Хитно: Представници косовских Срба у Влади Србије

0

dacic-vucic-1350988482-222342

(Танјуг, РТВ)

Премијер Србије Ивица Дачић и први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић разговараће данас са представницима општина са Косова и Метохије, саопштено је из владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Премијер Ивица Дачић раније је најавио да ће државни врх разговрати с косовским Србима како би се разјасниле њихове недоумице о Споразуму у 15 тачака који је парафиран у Бриселу 19. априла.

Представници Срба са Косова су претходних дана изражавали незадовољство тим Спорзумом и наводили да га неће прихватити.

Бриселски споразум
Председник Владе Србије Ивица Дачић и  Хашим Тачи парафирали су „Први споразум о главним принципима нормализације“ односа Београда и Приштине, који предвиђа оснивање Заједнице/Асоцијације већински српских општина на Космету, отворене и за друге општине, ако су потписнице споразума са тим сагласне.

У другој тачки наводи се да ће Заједница имати оснивачки статут. Може бити укинута само одлуком општина које су у њеном саставу. Правне гаранције ће бити одговарајући закони и Уставни закон (укључујући доношење одлука двотрећинском већином).

У трећој тачки се наводи да ће структура Заједнице бити заснована на истим основама на којима почива Статут асоцијације косовских општина, односно имаће председника, потпредседника, скупштину и веће.

У четвртој се наводи да ће општине чланице, у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима имати право да сарађују у спровођењу својих овлашћења колективно преко заједнице. Заједница ће имати пуни надзор у областима економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног планирања.

У петој се наводи да заједница/асоцијација има и додатне надлежности, које на њу могу да пренесу централне власти у Приштини.

У шестој тачки се наводи да ће Заједница имати представничку улогу при централној власти, као и место у локалним, саветодавним телима у ту сврху. Како би се наведено спровело, предвиђа се функција мониторинга.

У седмој тачки наводи се да ће постојати једна полицијска снага на Косову која ће се звати косовска полиција. Читава полиција са севера Косова треба да буде интегрисана у оквире косовске полиције. Плате ће исплаћивати једино косовска полиција.

У осмој се наводи да ће припадницима других безбедносних српских структура бити понуђено место у одговарајућим косовским структурама.

Briselski sporazum3C6435E00A_mw1024_n_sУ деветој тачки наводи се да ће четири општине са већинским српским становништвом (Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић) на северу Косова добити регионалног команданта полиције. Командант треба да буде косовски Србин, којег ће именовати МУП, а на основу предлога који ће доставити председници четири општине у име заједнице. Састав полиције на северу одражаваће етнички састав становништва ове четири општине. (Биће још један регионални командант за општине Јужна Митровица, Србица, Вучитрн). Регионални командант четири северне општине сарађиваће са другим регионалним командантима.

У десетој тачки се наводи да ће правосуђе бити интегрисано и радиће у оквирима правног система Косова. Апелациони суд у Приштини ће формирати панел судија у коме ће већину чинити судије косовски Срби. Они ће бити надлежни за све општине са већинским српским становништвом. Одељење апелационог суда, састављено од административног особља и судија, имаће стално седиште у северној Митровици (Окружни суд Митровица). Сваки панел овог одељења биће састављен већински од судија косовских Срба. У зависности од природе предмета судиће надлежне судије.

У једанаестој се предвиђа одржавање општинских избора на северу у 2013, уз подршку ОЕБС-а и по законима Косова и међународним стандардима.

Дванаеста тачка предвиђа да до 26. априла буде сачињен план за имплементацију, који ће имати одређени временски рок. У спровођењу договора мора се поштовати принцип транспарентности финансирања.

У тринаестој се обавезују обе стране да интензивирају разговоре о телекомуникацијама и енергетици и да их заврше до 15. јуна 2013.

У четрнаестој се наводи даје договорено да две стране неће једну другу блокирати, нити подстицати друге да блокирају напредак неке од стране на њеном европском путу.

У петнаестој се предвиђа да две стране формирају Одбора за примену договора уз подршку Европске уније.

Мимо текста руком је дописано: Овим потврђујем да је ово текст предлога о чијем прихватању или одбијању ће обе стране поднети своје одлуке.