Прочитај ми чланак

Хил Србе прави мајмунима: Не мора признање, него „нормализација односа“!

0

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да европски званичници инсистирају на нормализацији односа Београда и Приштине, а не на узајамном признању, наводећи да се оно не налази на столу.

„Пре свега, оно што је на столу, наравно, није признање. Оно што јесте је нормализација. И ја мислим да ситуација мора да се нормализује. Људи на северу Косова морају да се пробуде ујутру са знањем како ће њихов живот да изгледа. Мора да постоји могућност да људи путују где год да желе. Мора да постоји разумевање за сва ова питања“, рекао је Хил у интервјуу за Јуроњуз Србија.

Упитан о порукама из водећих европских земаља – Немачке, Француске и Италије, чији су лидери позвали Београд да испоручи фактичко признање Косова, Хил је казао да „свакако треба водити рачуна о избору речи“, али је додао да САД то разумеју као захтев за нормализацију односа.

„Знам да су речи важне. Речи су посебно важне у време избора. Међутим, не желим да улазим у игре речима. Оно што желим да кажем је да је оно што је на столу познато обема странама. Србија је, суштински, прихватила оно што се на њему налази. Постоји разумевање да се иде напред и то је базирано на овим договорима. Мислим, искрено, да је било много напретка, али ово питање мора да буде решено једном за свагда, то је у интересу Србије и Косова“, навео је Хил.

Коментаришући нацрт закључака предстојећег самита лидера чланица ЕУ, у којем пише да Европски савет од Европске комисије и шефа европске дипломатије Жозепа Борела тражи да хитно предложе допуне мерила за поглавље 35 у приступним преговорима, тако да његов део постане Споразум о путу ка нормализацији између Косова и Србије и његов Имплементациони анекс, Хил је казао да САД „свакако подржавају тежње“ Србије да постане део европског блока.

„Мислим да би Србија била добар члан Европске уније. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен била је веома јасна. Она је заинтересована за Србију која може да постане члан, која може да допринесе снази и безбедности Европске уније. Надам се да смо у 2023. години, која је у много чему била тешка, у ствари направили неки напредак и да ће ствари бити јасније када уђемо у 2024. годину“, навео је.

Хил је изразио наду да може да дође до неког договора Београда и Приштине и то што је пре могуће, иако је оценио да је сукоб косовске полиције и наоружане групе Срба у Бањској нарушио тешко стечено поверење између две стране.

„Било је веома штетно за све који су умешани. Било је губитка живота, што је ужасно. Мислим да је поверење, које је тешко стечено у овом процесу, даље нарушено због Бањске“, рекао је Хил.

Навео је да је неопходно разјанисти сва питања у вези са сукобом у Бањској и додао да у будућности треба да се ради на томе да се сличне ствари не понове.

„Мора да се деси неколико ствари. Прво, мора да буде јасно шта се десило, ко је одговоран за то. Друго, мора да постоји јачи механизам, већа способност да се осигура да се ово неће поновити“, казао је амерички дипломата.

Осврћући се на чињеницу да се Србија не помера на европском путу, пре свега због непридруживању санкцијама које је ЕУ увела Русији и изостанка нормализације односа са Косовом, Хил је рекао да то питање треба да буде упућено на адресу европских звничника, али да би САД свакако волеле да виде Србију у остварењу својих тежњи.

Хил је навео и да САД веома цене што Србија доста помаже Украјини, која је у рату са Русијом готово две године. Додао је да је утисак да се о томе не говори превише, али да је сарадња Србије и Украјине итекако видљива.

„Мислим да су Србија и Украјина увек имале добру историју. Само ове године су се два председника срела три пута. Прва дама Србије је ишла у Кијев на конференцију првих дама света. Била је и украјинска делегација из Привредне коморе и они су постигли Меморандум о разумевању са српском делегацијом. Дешавају се и друге ствари и све у свему, мислим да то говори о чињеници да Србија помаже Украјини и ми то веома ценимо“, рекао је Хил.