Прочитај ми чланак

Хеликоптером носио кеш за СНС па хапшен, из буџета добија милионске послове

0

Позната фирма из Новог Сада, GAT doo добила је посао изградње соларне електране “Петка” у Костолцу вредан 1,36 милијарди динара, и то не рачунајући ПДВ.

Након градње стадиона у Лесковцу који је званично вредан више од 20 милиона евра, наставља да реализује „скупоцене уговоре“ о трошку народа из буџета.

На челу GAT doo  је Дејан Слијепчевић, човек који је два пута привођен у иностранству. У Србији је пак имао сасвим другачији третман јер је са врхом СНС улазио у строго чуване просторије МУП-а, у које грађани не смеју да уђу.

Електропривреда Србија (ЕПС) почетком ове недеље доделила је посао изградње соларне електране у Костолцу групи понуђача на чијем се челу налази и фирма GAT doo из Новог Сада. Уговор вредан 1,36 милијарди динара без ПДВ, група понуђача на чијем се челу налази фирма из Новог Сада добила је тако што је на конкурсу, између осталог, поред још четири групе понуђача, доставила понуду с најнижом ценом.

Из ужег избора аутоматски је искључена једна понуда јер није испуњавала све прописане услове.

Уз фирму GAT doo, посао је мало позната фирма из Новог Сада Mio Company, чији приходи расту вртоглавом брзином од 2020. године. И коначно, победнички тим чине и две мађарске фирме – BSD Invest Europe  и Levi-Solar.

Власник ГАТ-а се слика са Вучићем

Недавно је свечано отворен стадион у Лесковцу вредан више од 20 милиона евра, који је Вучић крстио „лепотицом“, уз још два новоизграђена стадиона. Ову „лепотицу“ у Лесковцу, коју је недавно посетио и председник Александар Вучић, градио је управо GAT doo.

Ова новосадска фирма поред посла изградње стадиона у последње две године реализовала је читав низ пројеката у локалним самоуправама од Новог Сада, до Бујановца, Шида, Новог Пазара и низа других општина, али је сарађивала и с бројним државним фирмама попут ЕПС-а, ЈКП “Топлана” или институција попут ПИО фонда или медицинских института.

Иако на сајту ове фирме у портфолију пројеката не стоји јасно и прецизно на којим пројектима је фирма радила, претрагом додељених уговора на Порталу јавних набавки може се лако закључити да фирма неретко добија послове од државе.

Управо оваква проходност ка добијању пројеката, који се раде с државом, довела је до тога да поменута фирма, чији је власник Дејан Слијепчевић, само за две године (од 2019. па до 2021.) повећа зараду за скоро два и по пута. Само прошле године, ГАТ доо остварио је нето добитак у износу од 234 милиона динара. Годину дана раније, односно 2021. године, тај добитак био је 158 милиона динара.

Када је реч о директору Слијепчевићу, он се почетком јуна нашао у средишту великог скандала у МУП-у. Наиме, како је Нова објавила, у строго чувану просторију МУП-а, Командно оперативни центар, Слијепчевић је ушетао заједно са министром полиције Братиславом Гашићем и председником Александром Вучићем. Да су прекршене све процедуре, али и да Слијепчевић има блиске везе са људима из власти за Нову је потврдио и адвокат Никола Лакић.

„Прво, у Командно оперативни центар није дозвољен улаз особама које нису службена лица, а то је дозвољено господину Слијепчевићу. Други разлог око тога шта је спорно на тој фотографији је тај што је господин Слијепчевић особа која је у земљама региона, конкретно у Републици Српској и Црној Гори, хапшена због основане сумње да је починио кривична дела, те је то још један од разлога зашто особа која има такву прошлост не може да има приступ Командно-оперативном центру МУП-а. Управо тај центар служи да се у њему налазе службене информације полиције и да се у реалном времену прикупљају све информације из целе Србије“, казао је Лакић за Нова.рс и додао да је Слијепчевић у блиској вези с режимом Александра Вучића.

Привођен у Црној Гори и БиХ

Током прошле године, Слијепчевић је приведен на аеродрому у Подгорици јер је покушао да уђе у Црну Гору са 19.000 евра, иако је дозвољно 10 хиљада. Извор „Вијести“ је објаснио да је Слијепчевић, након што је приведен, рекао да није сав новац његов, већ да је износ преко у власништву пилота и копилота хеликоптера којим је дошао.

Он је приведен и у Босни и Херцеговини због уношење новца и то због сумње да су учествовали у куповини гласова у корист опозиционог СДС-а и опозиционе председничке кандидаткиње Јелене Тривић. Код њих је наводно пронађено 50.000 евра, као и предизборни плакати, а међу ухапшенима је био и функционер Српске напредне странке Адам Шукало.