Прочитај ми чланак

Хејг: Пре уласка у ЕУ, Србија да нормализује односе са Косовом

0

hejg

Лондон — Вилијам Хејг поздравио одлуку Брисела о почетку приступних преговора са Србијом уз напомену да ће нормализација односа Београда и Приштине бити мерило напретка.

„Српско руководство показало је чврсту политичку вољу и предузело конкретне кораке ради побољшања односа с Косовом“, наведено је у саопштењу шефа британске дипломатије које је објављеном на вебсајту британске владе.

Отпочињање приступних преговора са ЕУ представља прекретницу на европском путу Србије, оценио је шеф британске дипломатије. „Предстоје многи изазови. Приступни процес је за све земље дуг и тежак и захтева даље продубљивање унутрашњих реформи и промовисање односа у региону“, напоменуо је Хејг. Он је истакао да ће нормализација односа Београда и Приштине бити мерило напретка током целог процеса и да ће се од Србије, пре уласка у ЕУ, „тражити пуна нормализација“.

Приступни преговори ће, међутим, допринети јачању стабилности и просперитета за српски народ, додао је Хејг. Велика Британија, према његовим речима, снажно подржава проширење ЕУ на све земље Западног Балкана, укључујући Србију, као и Турску. Проширење је корисно и за Британију, јер ширење на јединствено тржиште значи већи просперитет, док стабилност Западног Балкана значи бољу безбедност, напоменуо је Хејг. Европски савет је данас, другог дана састанка у Бриселу шефова држава или влада земаља чланица ЕУ, потврдио одлуку о отпочињању преговора са Србијом 21. јануара.

(Танјуг)