Прочитај ми чланак

Хашки суд: 220.000 Срба се добровољно одселило из Хрватске, а њих 1.960 су се сами убили! (ВИДЕО)

0

Судско веће Хашког трибунала ослободило је јутрос Анту Готовину и Младена Маркача одговорности за злочине над Србима током акције „Олуја“! Што је срамотније, суд је индиректно поручио и да злочина над Србима у Крајини није ни било јер је „утврђено да нема доказа да је постојао удружени злочиначки подухват с циљем уклањања српског цивилног становништва из Крајине силом или претњом силе“!

Судија Теодор Мерон у току образлагања пресуде Анти Готовини и Младену Маркачу је рекао да је Жалбено веће побило закључке Расправног већа о постојању удруженог злочиначког подухвата.

„Након што је побијена теза Расправног већа да је гранатирање било противправно, Жалбено веће држи да нема доказа да је постојао удружени злочиначки подухват с циљем уклањања српског цивилног становништва из Крајине силом или претњом силе“, каже Мерон. Он додаје да се с тига не може говорити о депортацији Срба.

Поништавам осуђујуће пресуде за прогон, депорацију, убиства и нечовечно поступање, те за пљачку јавне и приватне имовине, окрутно поступање као кршење закона ратовања, те изричем ослобађајућу пресуду по тачкама 1,2,4, 5,6,7,8 и 9 – оптуженицима. Налажем да се оптуженици Анте Готовина и Младен Маркач одмах пусте на слободу – рекао је судац Мерон тачно у 9.35 јутрос.

Стотине хиљада грађана широм Хрватске у еуфорији прославља ослобађајућу пресуду убицама српских цивила у „Олуји“. Фотогалерију славља можете погледати кликом овде.

Хрватска влада послала је специјални авион који ће довести двојицу генерала из Холандије. И председник Хрватске Иво Јосиповић слави ослобађање двојице убица и негира прогон Срба о чему можете читати овде. За вечерас је најављен свечани дочек двојице „хероја“ у центру Загреба.

Премијер: Одужићемо се жртвама!

– Пао нам је камен са срца вјеројатно зато што имамо срца. Овај поступак је био тежак, било је доста полтиике, одлука је била подијељена, што само говори колико је танка црта између истине и неистине, правде и неправде. Ради се о очито двојици недужних људи, али то не значи да рат није био крвав, да није било грешака. Било је грешака, и зато је одговорна хрватска држава. Свима онима којима смо се огријешили Хрватска ће се одужити. Готовини и Маркачу хвала што су толико издржали за Хрватску, знам да то није било лако њиховим обитељима – рекао је премијер Хрватске Зоран Милановић на ванредној прес конференцији у Банским Дворима поводом ослобађајуће пресуде Готовини и Маркачу.

Славље у Загребу: Хиљаде грађана на Јелачића плацу радује се пресуди | Реутерс
Подсетимо, Готовина и Маркач су се жалили пошто су већ осуђени за прогоне, депортације, нечовечно поступање, убиства, пљачку јавне и приватне имовине и безобзирно разарање градова и села Срба за време и после „Олује“. Жалбено веће их је ослободило свих ових општужби.

Готовина је у првостепеном поступку пред Хашким судом 15. априла 2011. године осуђен на 24 године затвора, Маркач на 18 година, а преостали члан хрватске „тројке“, генерал Иван Чермак, ослобођен је кривице и Тужилаштво на ту одлуку није уложило жалбу.

Готовина је у време „Олује“ био командант Зборног подручја Сплит, а Маркач Специјалне полиције. Документационо информативни центар „Веритас“ у својој евиденцији има имена 1.960 погинулих и несталих Срба у „Олуји“, од којих 1.205 цивила – 522 жене и 12 деце. У „Олуји“ је с простора Српске Крајине протерано око 220.000 људи. Судска пресуда Готовини и Маркачу директна је увреда за све ове жртве.

(Ало)