Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ БИ ДА КОНТРОЛИШЕ ТАЧИЈА, опозиција да му „скреше крила“…

0

"Имамо кризу на Косову". Ова реченица, коју је данас изговорио косовски премијер Рамуш Харадинај можда најбоље дефинише тренутно стање и тензије које су се подигле у јужној српској покрајини након неколико конфузних потеза његове владе и неслагања у парламету, а све у вези са дијалогом са Београдом који се води у Бриселу.

То је кулминирало двема седницама које су данас требале да буду одржане, од којих ниједна није, за сада, успела.

Прву је заказао сам Харадинај, са циљем да се донесе одлука о формирању преговарачког тима са Београдом на челу са Фатмиром Љимајем, док је друга требало да буде одржана на захтев опозиције. Ништа од овога се није догодило јер је Харадинајева седница практично трајала целог дана, са паузама од по неколико сати, али без епилога.

Седница заказана на захтев опозиције са циљем да се косовском председнику Хашиму Тачију „скрешу крила“ и забране разговори о „корекцији граница“ је у тренутку писања текста под озбиљним знаком питање, јер чека завршетак прве.

Читав овај хаос показао је да међу приштинским лидерима влада озбиљно неповерење, да Харадинај, по свему судећи, не може, бар не лако, да спроведе одлуке сопствене владе преко скупштине, и да главном преговарачу косовском председнику Хашиму Тачију, чини се, нико не верује.

Што је још занимљивије, читава „игра“ могла би да остане без икаквог конкретног резултата, а како процењују упућени у косовске политичке прилике, опет би из свега као профитер могао да изађе управо – Тачи, који је и био мета читавог овог хаоса.

Ова свеопшта конфузија потпомогнута је Харадинајевом одлуком, која је донета практично „преко колена“, синоћ, о формирању преговарачког тима, а ово што се данас дешава само је епилог тих исхитрених и некоординисаних потеза. И сам Харадинај је релативно скоро рекао да нема времена да се бави дијалогом, али је напрасно одлучио да га има. Најпре је кренуо са причама о томе да нема менањања граница, и да би то значио рат, а онда је одлучио и да формира владин тим који ће, заједно са Тачијем, бити укључен у преговоре.

Шта ће са овом одлуком косовске владе бити за сада нико не зна, али све и да не буде ништа, опет би Тачи, коме се оспорава право да преговара, могао да буде на добитку.

Како објашњава извор „Блица“ из косовске скупштине, ако парламент не усвоји предлог владе о преговарачком тиму, нико неће добити ништа, осим што ће Тачи, као и до сада, наставити да води политичке преговоре, настави да одлази сам у Брисел, и ради све што је и до сада радио.

– Ако не буде усвојен предлог, то би владајућа већина могла да искористи у борби са опозицијом, којој може да замери управо то што није желела да се укључи у преговоре, иако јој је то било понуђено, и о чему се гласало у парламенту, што је она игнорисала – прича наш извор.

Иначе, тај нови преговарачки тим са Београдом требало је да у свм саставу има шест чланова владе, три члана из опозиције, и једног члана из НВО сектора. Он би, убудуће, требало да иде са Тачијем на преговоре у Брисел.

У суштини, ни ово не би ништа битно променило, јер би и са тим тимом, косовски председник остао главни политички преговарач.

– Овај тим је требао да створи слику да Тачи није сам и да сам ради на своју руку. Тим би требало да га органичи – прича наш извор.

Ствари на сличан начин види и највећа опозициона странка у косовском парламенту Демократски савез Косова (ДСК), који наводи да су Харадинајева (Алијанса за будућност Косова) и Љимајева странка (Нисма), за које се иначе спекулисало да ће се придружити опозицији у усвајању резолуције, пристале „да играју Тачијеву игру“, чиме нарушавају „државу Косово“.

ДСК је оптужио још увек неформирани преговарачки тим, да ће послужити “само као оправдање за Тачијев тајни договор са Србијом”.

Да у косовском парламенту влада потпуни хаос, сведочи и то што је кворум за даншању седницу коју је захтевала владајућа већина, дала управо посланица ДСК Теуте Ругова.

„Тресла се гора, родио се миш“, у најкраћем би могла да се назове ова ујдурма косовских власти у вези са дијалогом између Београда и Приштине.

То је донекле потврдио и косовски министар спољних послова Беџет Пацоли, који је данас, током једне од пауза између заседања, позвао опозицију да остане на седници и гласа за преговарачки тим, истакавши да је став владе јасан, и да он (тим) неће преговарати о границама.

– Али, уколико српска страна има свог председника присутног у преговорима, онда мора и наша – рекао је он, преносе косовски медији.

Све ово дешава се три дана уочи наставка дијалога Београда и Приштине у Бриселу, који је заказан за 7. септембар.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!