Прочитај ми чланак

ХАОС У МИНСКУ: Један мртав, десетине повређених, више стотина ухапшених! (ВИДЕО)

0

ВИШЕ стотина људи је приведено ноћас у Минску - саопштиле су организације за заштиту људских права, а белоруска полиција је растерала демонстранте који су изашли на улице да искажу незадовољство дугогодишњом ауторитарном владавином Александра Лукашенка.

Полиција је саопштила да је „употребила специјалну опрему“ за растеривање демонстраната, као и да је спроводила хапшења, не наводећи колико је грађана приведено. Министарство унутрашњих послова саопштило је да је ситуација „под контролом“.

Више медија је пренело снимке повређених демонстраната, а у неким извештајима се наводи да је полиција употребила гумене метке. Како се наводи, полиција је тукла демонстранте пендрецима и користила шок-бомбе и сузавац.

Сукоби белоруске полиције и демонстраната избили су у Минску и Бресту.

На изборима се Лукашенко борио за шести мандат упркос све већем незадовољству грађана и због негирања опасности епидемије корона вируса. Лукашенко је, према првим проценама резултата председбучких избора, освојио још један мандат, јавиле су агенције.

Три новинара независне руске телевизијске станице Дожд ухапшена су раније, пошто су интервјуисали личност из опозиције. Очекује се да они буду депортовани у Русију.

Полиција је у Минску целог дана била присутна у великом броју, а увече је поставила контролне пунктове око града, како би спречила улазак демонстраната из других градова.

Лукашенко је обећао да ће угушити сваки протест.Тензије су све више расле претходних недеља, а поларизована изборна кампања довела је до најмасовнијих протеста у земљи у више година.

Лукашенко (65), председник од 1994, имао је четири противкандидата на изборима, а главни противник му је постала Светлана Тихановскаја, жена популарног блогера који је у затвору, пошто власт није одобрила кандидатуре двојице његових главних ривала, Валерија Цепкала и Виктора Бабарика. Бабарико је ухапшен, а Цепкало је побегао у Русију после упозорења да ће бити ухапшен и да ће му деца бити одузета.

Тихановскаја се током викенда нашла под великим притиском пошто је ухапшено осам чланова њеног изборног штаба, а једна од њених главних сарадница, Цепкалова жена, јуче је побегла из земље.

Иако се прелиминарни резултати избора не очекују пре понедељка, државна изборна комисија је пре затварања биралишта објавила да је Лукашенко освојио 82 одсто гласова у болницама и рехабилитационим центрима у пет од шест региона.

Тихановскаја је синоћ рекла да је већина грађана уз њу и одбацила резултате на основу излазних анкета, према којима је освојила 6,8 одсто гласова, а Лукашенко 79,7 одсто.