Прочитај ми чланак

ХАГ ЧЕКА СРБИЈУ: Шешељ данас на слободи, но све зависи од Београда

0

vlada-srbije-seselj_660x330
Трибунал је навео да је добио додатне поверљиве информације а које указују на погоршање здравственог стања лидера радикала.

Хашки трибунал затражио је од Холандије и Србије да се вечерас до 18 сати изјасне о могућем привременом пуштању на слободу хашког оптуженика Војислава Шешеља.

С обзиром на нови развој догађаја, Трибунал разматра могућност привременог пуштања на слободу Шешеља и зато је позвао Србију и Холандију да најкасније данас до 18 сати доставе своје мишљење.

Трибунал је од Владе Србије затражио и да потврди да ће бити у могућности да гарантује да оптужени неће ступати у контакт са сведоцима или жртвама и да ће се Шешељ вратити под надзор Међународног суда у Хагу чим то наложи Судско веће.

Судско веће је недавно разматрало могућност да се Шешељ услед погоршања здравственог стања привремено пусти на слободу, али је због недостатка сарадње оптуженог прекинуло тај поступак, наведено је у саопштењу Хашког суда.

Међутим, пошто је Судско веће примило додатне информације које говоре да се здравствено стање оптуженог погоршало и с обзиром на тај развој догађаја и да би се избегло најгоре, Судско веће разматра могућност да Шешеља привремено пусти на слободу како би му била указана нега у најбољем могућем окружењу, а да се притом осигура безбедност сведока и интегритет поступка, наводи се у саопштењу из Хага.

НЕМАЊА ШАРОВИЋ ЗА СРБИН.ИНФОNemanja-Sarovic

„Званично ни Војислав Шешељ, ни Српска радикална странка нису добили никакав докуменат у којем се наводе под којим условима председнику наше странке бити омогућено да се врати у Београд, где би започео успешно лечење, због погоршаног здраственог стања.

Кад добијемо званичан допис са наведеним условима, за ослобођење Војислава Шешеља ми ћемо се изјаснити о тим условима и о томе обавестити јавност.

Војислав Шешељ ће пристати само на оне услове које су добили и други хашки оптуженици, (на пример шиптарски злочинац Рамуш Харадинај), који су били пуштени на слободу до изрицања пресуде. Значи неће пристати да дође у Београд, ако ти услови немају упоришта у самим прописима Хашког трибунала, односно ако се њима забрањује нашем председнику странке, др. Војиславу Шешељу да ступа у контакт са функционерима, члановима и симпатизерима Српске радикалне странке; да разговара са медијима; и ако му се не дозвољава јавно деловање и изношење ставова у вези друштвено-политичких догађаја и проблема.

Војислав Шешељ је у више пута тачно и наводио сам под којим условима пристаје да се врати из Хага у Београд и од тога неће одступати без обзира како му је здраствено стање.

Ових дана на делу је покушај убиства др Војислава Шешеља од стране Хашког трибунала. Наш задатак је кристално јасан: ми морамо да спречимо убиство Војислава Шешеља. Када кажемо „ми“ мислим на државу Србију и целокупан српски народ.

Зато Српска радикална странка позива све слободољубиве људе, патриоте и јавне личности да заједно с нама подигну свој глас на протесту који смо заказали заказала за четвртак, 6. новембра у 12 часова, испред зграде РТС-а у Таковској улици, закључује за Србин.инфо заменик председника СРС Немања Шаровић.

(Танјуг,СРБИН.ИНФО)