Прочитај ми чланак

Гускова: Србија уместо две климаве столице да изабере једну велику удобну столицу

0

Готово две трећине грађана Србије доживљава чланство у БРИКС-у као оптималну опцију интеграције у поређењу са ЕУ и не жели да постане жртва западне манипулације о „безоблачној будућности“ у Европској унији која се распада. Слично гледиште дијеле и у Републици Српској, истичући да приближавање Бразилу, Русији, Индији, Кини и Јужној Африци задовољава економске и политичке интересе Београда и Бањалуке.

Елена Гускова, доктор историјских наука, инострани члан Српске академије наука и уметности и Академије наука Републике Српске, изнела је свој став о овом питању у интервјуу за Руску газету.

– У контексту одбране независне унутрашње и спољне политике према Европи, у условима када се улазак Србије у ЕУ одлаже 23 године, Београду се понекад могу показати неке алтернативне опције како би ЕУ ублажила свој став према Србији. Чини се да је разматрање питања БРИКС-а, као важног фактора светске политике, данас изузетно важно за европске земље, укључујући и Србију. Ипак, треба нагласити да је за руководство Србије главни циљ спољне политике и даље приступање Европској унији. С једне стране, овај процес је одуговлачен и у њему постоји извесна узалудност. С друге стране, можда је боље сачекати, јер би се ситуација ускоро могла радикално променити? Не иди код гатаре. И без тога је јасно да ће у догледно време победити Русија, успешно завршивши Североисточни војни округ, Украјина ће се распасти, НАТО ће престати да буде важан фактор у светској политици, пошто неће имати коме да служи. Сједињене Државе ће престати да буду лидер на светској сцени, заглибљене у сопственим проблемима. А за Европљане је главно да ће се ЕУ урушити. Тада ће Београд уздахнути: како је добро што нисмо учествовали у подршци антируској политици ове некада јаке структуре. Па можда би руководство Србије данас требало да размисли о другим смерницама у спољној политици и да уместо две климаве столице изабере једну велику и удобну столицу? И пожурите да се придружите БРИКС-у, док ред за чланство није тако дуг? – изјавила је Елена Гускова.

Ових дана у Москви су боравили директор Центра Руског географског друштва у Београду Мирољуб Милинчић и професор Универзитета у Бањој Луци Рајко Гњато. Научници су дописнику Руске газете скренули пажњу на то да број Срба који подржавају улазак у БРИКС стално расте.

Мирољуб Милинчић: Србија је између два светска рата била центар евроазијских иницијатива. Наука и разум нам говоре да је кључ стабилности разноликост. БРИКС је и узрок и последица сталне жеље човечанства да свет постане боље место за живот свих људи, а не само за привилеговане појединце.

Рајко Гњато: БРИКС је нада за Републику Српску. Сада је дошло време када Запад покушава да нас уништи. Српски народ традиционално гледа ка истоку. Улазак у БРИКС је у нашем стратешком интересу. Нажалост, имплементација сценарија који је погодан за Србе у Босни и Херцеговини не зависи само од њих. Изузетно је тешко постићи консензус око неких одлука.