Прочитај ми чланак

Грци бранили Шешеља у Европском парламенту, ово је политички прогон

0

zlatna-zora-646x487

БРИСЕЛ- На данашњој седници парламента ЕУ, о резолуцији усмереној против Војислава Шешеља дошло је до жучне расправе посланика који су подржавали ову резолуцију, оних који је уважавају али неће гласати за њу, ипосланик који имају евро-скептичне ставове и који су стали у Шешељеву одбрану. 

Тако је грчки посланик из десничарске странке Златне зоре, бивши генерал Гиоргос Епитидеиос оштро критиковао ову резолуцију као политички прогон неистомишљеника. „Председник наше странке је 14 месеци у затвору без икаквих доказа“, рекао је Епитидеиос, и нагласио да ће се оваквим кршењем људских права у демократским режимима произвести много горе стање од онога у тоталитарним.

„Ускоро ћемо морати да гласамо о судбини доктора Шешеља, особе која је 12 година провела у затвору као политички затвореник, не због тога што је нешто учинио већ због онога што је рекао, због својих ставова. Колеге можете ли да замислите да се вођа ваше странке стави у затвор без да је починио злочин, ви би сте рекли да то није демократски, али за нас грчке националисте то је стварност и то се управо догодилио, већ 14 месеци наш лидер и 6 функционера наше странке су у затвору“, рекао је пред паралметном ЕУ Гиоргос Епитидеиос.

Председник парламентарне групе за Србију Едвард Кукан изјавио је на почетку расправе да резолуција повећава тензије у региону уместо да их спушта и да због тога неће подржати. Кукан је такође додао да је ова резолуција неприхватљива јер критикује независни суд који је основа Савет безбедносту Уједињених нација.

У залагању да се ова резолуција усвоји предњачили су посланици из Хрватске који су и иницирали расправу. Хрватски посланик Андреј Пленкотић је оптужио државни врх Србије да се боји Шешеља . „У чему је проблем председниче Николићу, премијеру Вучићу и министре Дачићу? Зашто ћутите?“, изјавио је Пленкотић.

Са друге стране Епитидеиос је послао поруку да се ради о политичком терору какав се данас врши и над противницима уније у Грчкој. „Већ 14 месеци наш лидер и 6 функционера наше странке су у затвору, не зато што су учинили неко зло, већ зато што њихови политички противници више немају аргументе, ради се о арбитрарној правди, коју кроје политичари. Када се то догоди у демократији онда може доћи до кршења људских права која су далеко гора од оних на која наилазите у ауторитарним и тоталитарним режимима“.

Председник Златне зоре Никос Мичалолиакос  се већ  14 месеци налази у притвору, док се против њега води поступак под оптужбом да је странка у тајности криминална органзација, док ова грчка партија говори да се ради о лажним оптужбама и политичком прогону неитомишљеника.

Иако за себе категорички кажу да су националистичка странка, медију су у прошлости против Златне зоре  пласирали разне оптужбе између осталог за десни екстремизам, нео-нацизам и говор мржње. Међутим те критике су престале након што њихов посланик Илиас Пагагиотарос у марту прошле године јавно осудио украјински фашизам који се манифестовао току Евромајдана. Златна зора је тренутно трећа најјача партија у Грчкој, а залаже се за излазак из ЕУ, заустављање масовне имиграције и сарадњу са Русијом.

Правда