Прочитај ми чланак

Градоначелник Марибора подноси оставку

0

Градоначелник Марибора Франц Канглер, човек који се последњих недеља у Словенији нашао под лавином критика због наводних доказа о његовој умешаности у корупцију, најавио је да ће данас, упркос претходном одбијању таквог потеза, поднети оставку како његови суграђани не би трпели насиље.

Градоначелник се на овај потез, према наводима словеначке телевизије Поп, одлучио и како би заштитио полицајце, породицу и сараднике.

Оптужујући Канглера за корупцију Мариборчани су последњих недеља организовали неколико протеста од којих су најмасовнији били 26. новембра, уз учешће више од 10.000 грађана организованих путем друштвене мреже Фејсбук.

У међувремену, протести су се проширили и на остале градове, нереди су, нажалост, постали саставни део демонстрација незадовољних грађана који траже оставке представника власти на свим нивоима.

Полиција упозорава да се међу демонстранте убацују екстремне групе и хулигани који нападају припаднике службе безбедности, што повећава степен ризика којем су изложени сви учесници протеста.

Група „незадовољних“ на Фејсбуку, која тражи Канглерову оставку, већ броји око 31.000 особа, а захтеви да се повуче ескалирали су због незадовољства одлуком градских власти да приватној фирми препусти наплату казни за пребрзу вожњу градским саобраћајницама.

Јанша: Протести у Словенији имају политичку позадину

О случају „Канглер“ огласио се и словеначки премијер Јанез Јанша и у разговору за католички радио Огњиште навео да је телефоном разговарао са Канглером и сазнао да ће вероватно поднети оставку како би се спречила ескалација насиља, али и нагласио да није уверен да је градоначелник Марибора крив за све што му се ставља на терет.

Јанша тврди да су протести који се најављују широм те државе усмерени на дестабилизацију његове владе, да се „координирају“ и да нису без политичке позадине.

„Покушава се створити атмосфера у којој би се дестабилизирало коалицију и владу, те тако постигло оно што се није могло постићи изборима“, рекао је Јанша у разговору за католички радио Огњиште.

Јанша је додао да није случајно што су нови велики протести у више градова најављени за 21. децембар, када штрајкове планирају и синдикати запослених у образовању (СВИЗ), који је незадовољан предлогом буџета за наредну годину којим је предвиђено смањење средстава за образовне установе и смањење плата за цели јавни сектор.

„Очито је да се датуми протеста координирају, да то има своју позадину“, рекао је Јанша, додавши да се њима желело помоћи одлазећем председнику Данилу Тирку, али да је уверљива победа Борута Пахора који се заузима за политички дијалог доказала да су бирачи против ескалације насиља на улицама.

Јанша је рекао и да није случајно што се нови протести најављују пред саму Пахорову инаугурацију у парламенту, када ће потписати свечану обавезу и пред државни „празник самосталности и јединства“ којим се обележава датум референдума којим су се Словенци 23. децембра 1990. одлучили о проглашењу независности.

Он је казао и да насилне протесте подстичу медији начином извештавања и да има информација да су ученике и студенте на „друштвену револуцију“ позивали неки професори.

Канглер ће вероватно поднети оставку

Словеначки премијер је рекао да је телефоном разговарао са мариборским градоначелником Францом Канглером који ће вероватно поднети оставку како би се спречила ескалација насиља, али да сам није уверен да је Канглер крив за све оно што му се ставља на терет.

Oн, наиме, сматра да постоје двоструки стандарди када се говори о корупцији Канглера у односу на љубљанскога градоначелника Зорана Јанковића.

У оба случаја, према његовом мишљењу, сумња на корупцију у пројектима јавно-приватног партнерства, при чему Јанша тврди да је потенцијална злоупотреба овлашћења Јанковића на градњи стадиона у Стожицама много већа од Канглерове.

Изборни систем неправедан

Осврнувши се на предлог своје странке да се промени изборни састав као услов за одржавање парламентарних избора идуће године, Јанша је рекао да садашњи пропорционални изборни систем није праведан и да би био бољи већински.

При том би бирачи у изборним јединицама уместо за страначке листе гласали за конкретна имена, с могућношћу да постоји и опозив заступника, али и других изабраних функционера током мандата ако би прекршили моралне норме и злоупотребљавали положај или би након избора променили странку.

Јанша је рекао да не би имао ништа против превремених избора на пролеће наредне године, ако странке пристану на неке уставне промене и промену изборног закона и лакши начин именовања владе након избора, ако би то била „жртва“ за пристанак опозиције на владине мере финанцијске стабилизације и структурне реформе, али да потпуно искључује могућност формирања техничке владе која би Словенију водила до следећих избора.

На такву би владу требало да пристане свака парламентарна странка у садашњем сазиву парламента, што је искључено, додао је Јанша, најавивши да ће о предложеним уставним и законским променама ради „деблокаде“ политичког одлучивања идућих дана говорити са свим политичким првацима у држави, како би се видело ко је за промене и реформе, а ко против њих.

 

(Танјуг, Бета)