Прочитај ми чланак

„ГОВОРИО САМ ВУЧИЋУ да нас Запад лаже“

0

Београд -- Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да западне земље очекују од Србије да призна независност Косова, а то је оценио као "безобразлук и понижење".

„Бомбама су отцепили Косово од Србије и сада нам говоре да је то завршена прича“, казао је Дачић у интервјуу за сутрашње издање листа Вечерње Новости.

Упитан да ли су центри моћи у Лондону, Вашингтону, Паризу и Берлину пред председника Србије Александра Вучића изашли са понудом да Србија формално или неформално призна независност Косова, а да је Заједница српских општина највише што може да добије на јужној покрајини, Дачић је рекао да је „неколико пута говорио Вучићу да Запад Србију свих ових година замајава и да је наше признање независности Косова једино што њих занима“.

„Како су се само лепо сетили, ми да признамо Косово, а они ће нам великодушно дати ЗСО коју не могу да формирају ево пет година… За пет година се завршио Други светски рат, а они нису у стању да натерају Тачија и друштво да примене Бриселски споразум који су потписали“, оценио је Дачић.

Шеф српске дипломатије је оценио такво понашање Запада као безобразлук.

„Мислим да је то врхунски безобразлук и лицемерје и да наша држава не може пристати на понижење“, рекао је он.

Дачић је додао да се до решења између Београда и Приштине мора доћи компромисом, а не „наметањем става да Србија мора да призна независност Косова“.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у среду за РТС да је у последња три дана у САД имао низ “тешких и напорних сусрета“ по питању Косова.

“Не преговарамо само са Албанцима, већ са онима који су створили независно Косово“, рекао је Вучић и додао да о сусретима “не може превише да говори“.

“Покушавамо да пронађемо компромисмо решење, али албанска страна ради свој посао, а међународна заједница свој. Нисам задовољан, јер западне силе тврдо стоје на поштовану очувања незавидности Косова“, додао је Вучић.