Прочитај ми чланак

ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ: Живела братска Србија! (ВИДЕО)

0

vladimir-putin-vojna-parada-foto-rojters-1413473905-582047

БЕОГРАД – Председник Русије Владимир Путин рекао је данас да је војна парада у Београду поводом 70 година од ослобођења прилика да се изразе понос и захвалност ветеранима али и да се потрудимо да будемо достојни њихових подвига и славе.

„Годишњица ослобођења Београда је прилика да се ода почаст свима који су се борили протов нациста на свим фронтовима. Наши очеви и деде су се борили за исправну ствар и испољавали су одважност на свим фронтовима. Њихова храброст била је без граница, братство несаломиво а стање духа је превазилазило све. И овде на паради нас уједињују заједничка дубока сећања“, рекао је Путин.

Совјетском савезу, додао је, припада кључна улога у победи над фашизмом.

„Али ми никада нећемо делити победу на нашу и туђу, нити ћемо заборавити наше савезнике у антихитлеровској коалицији“, поручио је он и позвао да се спрече покушаји ревизије историје.

„Београдска операција постала је важна етапа на путу ка великој победи. Наши народи су заједнички водили дугу, упорну и крваву борбу против нациста. ШСР и Југославија су пружиле свенародни отпор агресору“, закључио је Путин.

Партизани, како је додао, својим операцијама нису дали да се пребаце дивизије на друге фронтове.

„Морамо се супроставити покушају хероизације нациста и њихових помагача“, нагласио је Путин и истакао да је заједничка обавеза да се сећамо поука Другог светског рата и да треба ујединити напоре у циљу стварања атмосфере поверења и узајамног разумевања на европском континенту.

Руски председник је најавио да ће у мају наредне године бити одржана заједничка прослава 70-те годишњице заједничке победе, за коју је плаћена висока цена.

Он је честитао Београду и Србији срећан празник и завршио говор речима „Живела братска Србија“.

(Srbin.info, Kurir, Blic)