Прочитај ми чланак

ГОТОВО ЈЕ: Вучић после сусрета са Ханом одлучио – због ЕУ предаје Косово!

0

БЕОГРАД - Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са европским комесаром за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханесом Ханом.

После састанка, који је почео у 13.30 часова на Адрићевом венцу, Вучић и Хан обратили су се медијима.

„Желим да се захвалим европским званичницима који су радили напорно на стратегији, и који су помогли Србији на европском путу“, рекао је председник на конференцији за медије.

Према његовим речима, на састанку су анализирали Стратегију проширења ЕУ, поменувши 2025. годину која није гаранција, али је веома важна као подстрек грађанима Србије да знају да су урађене битне ствари у последњих неколико година.

„Европска унија је направила своје оквире, и на јединствен начин посматра земље Западног Балкана. Желим да кажем да су најтежи задаци пред Србијом“, рекао је Вучић и додао да је дошло време да доносимо одлуке и платимо одређене цене из прошлости.

Председник је поновио шта је све урађено до сада на европском путу Србије.

„Оно што је важно, а што за нас представља планина препрека за чланство, а сада је на нама да одлучимо шта ћемо урадити. То је пре свега питање односа Београда и Приштине, мораћемо да решимо граничне линије са БиХ“, рекао је Вучић и објаснио да су Бошњаци имали своје захтеве, а када смо и прихватили те предлоге и када их је „дочекао са папиром“ – тада им ни то што су сами тражили није било довољно.

„Границу са Хрватском најбоље да не коментаришем“, додао је Вучић.

Он је рекао да су то препреке Србије али да је сада на нама да те проблеме решимо и да стварно 2025. уђемо у ЕУ.

„Ова стратегија нама доноси нову шансу. Морамо да радимо и решимо све препреке, да решимо политичке проблеме и тада ћемо економск као ракета да растемо. Ове препреке нису лаке, оне су нама као Хималаји, а ми не бисмо били први који су се попели на Монт Еверест“, објасио је председник Србије, додавши да нам у ЕУ неће допустити да са тим проблемима постанемо чланице.

Вучић је захвалио Хану на разумевању за целокупну ситуацију рекавши да је увек био уз Србију.

„Храбро ћемо се суочити са проблемима коју су пред нама“, додао је Вучић.

Председник Србије је рекао да Влада има обавезу да храбро изађе са предлозима да решимо препреке на путу ка ЕУ.

„Научимо сам на тешке мере и сматрам да када вас људи изаберу имате одговорност да гледате у будућност. Изаћићемо са предлозима а онда је на грађанима да донесу одлуку. Да ли видимо будућност у Европи или да можемо овако да наставимо и да се ништа не промени. Ми ћемо сваку одлуку грађана да поштујемо“, рекао је председник.

Вучић је рекао да је са Ханом разговарао о посети Хрватској.

„Само ако имамо добре и пријатељске односе са свима, моћи ћемо да идемо напред. Ми идемо у Загреб у доброј вери, и иде делегација која жели да размишља о будућности. Желим да верујем да ће и друга страна конструктивно приступити“, рекао је Вучић

Јоханес Хан је на конференцији рекао да није случајно данас у Београду.

„Први пут Србија је добила индикативан временски оквир о томе како може да искористи ову прилику, и то су добре вести за грађане Србије. Србија има реалну перспективу у ЕУ“, истакао је Хан и додао да Србију чекају тешке реформе.

„То није нешто што треба урадити на папиру, већ је реч о томе да се животни услови грађана у Србији побољшају“, објаснио је Хан.

Он је рекао да Србија мора да реши и примени правно обавезујући споразум са Приштином и да је ЕУ уз нашу земљу уколико је потребна помоћ.

Хан се захвалио на Вучићу на храбрости да покрене интерни дијалог са политичарима у Приштини, нагласивши да ће сви ово напори донети напредак у блиској будућности.

Према његовим речима, сарадња унутар регина је веома важна.

„На свакој земљи је да напредује. Србија је тренутно једна од предводница и да послужи као пример, и веома је важно да имате некога ко ће да гура регион“, рекао је Хан.

„Реформе ће бити тешке и процес приступања није лак, али ће Европска комисија бити ту за све што је потребно“, додао је Хан.

На питање новинара како реагује на незадовољство Приштине након усвајање Стратегије, Хан је рекао да је чињеница да сви делови овог региона имају перспективу која је изражена у Стратегији.

„Свима је јасно шта треба да се уради и не треба се обавезати за неки датум. Много је битно да пронађемо решење које је за све прихватљиво и које ће донети мир у региону“, рекао је Хан.

Хан је иначе дошао у Србију дан након што је у Стразбуру представљена Стратегија ЕУ за Западни Балкан, у којој су дате смернице Србији кад и под којим условима би могла да буде примљена у чланство Уније.